Меню

Козуначен венец с крем от шамфъстък

14 април 2025 | 06:30 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Козуначен венец с крем от шамфъстък
140 мин.

  • Порции: 8-10

Обичаме Великден и вкусните козунаци и козуначени десерти. Споделяме с вас една празнична рецепта за козуначен венец с крем от шамфъстък.

Продукти
Приготвяне
Млякото се загрява, докато стане хладко. 
Сипете го в купа. 
Добавете към него 1 супена лъжица захар и натрошената мая. 
Разбъркайте добре, докато маята се разтвори напълно. 
Покрийте с кухненска кърпа и оставете да шупне за около 10 минути.
След това добавете останалата захар, брашното, солта, мекото масло и яйцето. 
Трябва да се получи хомогенна смес за тесто, което да омесите. 
Месете около 8 минути, докато се получи гладка топка тесто. 
Ако тестото все още е лепкаво и не се отделя от стените на купата, добавете още малко брашно. 
Оформете топка и покрийте купата с кухненска кърпа.
Оставете тестото да втаса за около 60-75 минути на топло място, докато удвои обема си.
За пълнежа сварете малко еспресо. 
В купа комбинирайте крема от шамфъстък с меко масло и захар, докато се смесят добре. Добавете нарязания шамфъстък и 1 супена лъжица еспресо и разбъркайте. 
Втасалото тесто се поставя върху леко набрашнена повърхност. 
Разточете го на правоъгълник с размери около 35-45 см. 
Разпределете плънката върху тестото и навийте на руло от по-дългата страна на правоъгълника. 
Полученото руло се разрязва внимателно по дължината на 2.
Важно е единият край на рулото да остане неразрязан, за да ви е по-лесно да го сплетете леко, усуквайки двете разрязани части. 
Оформете венец. 
Подходяща форма за печене се намазнява добре и в нея се слага хартия за печене. 
Сложете козуначения венец. 
Покрийте с хартия леко и оставете да втаса за около 20-25 минути. 
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути или докато 
венецът стане златистокафяв. 

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай