Обичаме Великден и вкусните козунаци и козуначени десерти. Споделяме с вас една празнична рецепта за козуначен венец с крем от шамфъстък.
Приготвяне
Млякото се загрява, докато стане хладко.
Сипете го в купа.
Добавете към него 1 супена лъжица захар и натрошената мая.
Разбъркайте добре, докато маята се разтвори напълно.
Покрийте с кухненска кърпа и оставете да шупне за около 10 минути.
След това добавете останалата захар, брашното, солта, мекото масло и яйцето.
Трябва да се получи хомогенна смес за тесто, което да омесите.
Месете около 8 минути, докато се получи гладка топка тесто.
Ако тестото все още е лепкаво и не се отделя от стените на купата, добавете още малко брашно.
Оформете топка и покрийте купата с кухненска кърпа.
Оставете тестото да втаса за около 60-75 минути на топло място, докато удвои обема си.
За пълнежа сварете малко еспресо.
В купа комбинирайте крема от шамфъстък с меко масло и захар, докато се смесят добре. Добавете нарязания шамфъстък и 1 супена лъжица еспресо и разбъркайте.
Втасалото тесто се поставя върху леко набрашнена повърхност.
Разточете го на правоъгълник с размери около 35-45 см.
Разпределете плънката върху тестото и навийте на руло от по-дългата страна на правоъгълника.
Полученото руло се разрязва внимателно по дължината на 2.
Важно е единият край на рулото да остане неразрязан, за да ви е по-лесно да го сплетете леко, усуквайки двете разрязани части.
Оформете венец.
Подходяща форма за печене се намазнява добре и в нея се слага хартия за печене.
Сложете козуначения венец.
Покрийте с хартия леко и оставете да втаса за около 20-25 минути.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути или докато
венецът стане златистокафяв.