За Великден в много държави се приготвят козунаци. С много масло, уханни и пухкави. Опитайте рецептата за финландски козуначен хляб Pulla.
Приготвяне
-
Загрейте млякото, да стане леко топло.
-
Сипете го в купа.
-
Добавете топлата вода и маята към него.
-
Разбъркайте леко и оставете сместа да престои около 5 минути, докато маята се активира и леко шупне.
-
След това добавете захарта, яйцата, солта и смления кардамон.
-
Всичко се разбърква много добре.
-
Постепенно добавете брашното, като разбърквате след всяко добавяне.
-
Когато тестото стане твърде гъсто за разбъркване, може да го прехвърлите върху леко набрашнена повърхност.
-
Започнете да месите, като малко по малко добавяте разтопеното масло.
-
Важно е то да се абсорбира напълно.
-
Месете около 8-10 минути, докато тестото стане гладко и еластично.
-
В леко намаслена купа сложете тестото.
-
Покрийте го с чиста и суха кърпа.
-
Сложете го някъде на топло за 1 час или докато удвои обема си.
-
Когато тестото е втасало, внимателно го прехвърлете върху работната повърхност.
-
С помощта на нож го разделете на три равни части.
-
Разточете всяка част на дълъг фитил с дължина около 40 см.
-
Сплетете трите фитила в плитка.
-
Поставете сплетения козунак върху тава, покрита с хартия за печене.
-
Покрийте го с кърпа и оставете да втаса за още 20-30 минути.
-
Загрейте фурната на 180 градуса.
-
В купичка разбийте яйцето с 1 супена лъжица вода
-
Намажете повърхността на хляба.
-
Поръсете със захарта и бадемите.
-
Печете хляба в предварително загрятата фурна за 25-30 минути или докато стане хубаво златистокафяв.
-
Разрежете, когато се охлади добре.
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?