Меню

Финландски козуначен хляб Pulla

15 април 2025 | 12:00 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
лесно
Добави в любими
Снимка: istock
250 мин.

  • Порции: 10-12

За Великден в много държави се приготвят козунаци. С много масло, уханни и пухкави. Опитайте рецептата за финландски козуначен хляб Pulla.

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте млякото, да стане леко топло. 
  2. Сипете го в купа. 
  3. Добавете топлата вода и маята към него. 
  4. Разбъркайте леко и оставете сместа да престои около 5 минути, докато маята се активира и леко шупне.
  5. След това добавете захарта, яйцата, солта и смления кардамон. 
  6. Всичко се разбърква много добре.
  7. Постепенно добавете брашното, като разбърквате след всяко добавяне. 
  8. Когато тестото стане твърде гъсто за разбъркване, може да го прехвърлите върху леко  набрашнена повърхност.
  9. Започнете да месите, като малко по малко добавяте разтопеното масло.
  10. Важно е то да се абсорбира напълно. 
  11. Месете около 8-10 минути, докато тестото стане гладко и еластично.
  12. В леко намаслена купа сложете тестото. 
  13. Покрийте го с чиста и суха кърпа. 
  14. Сложете го някъде на топло за 1 час или докато удвои обема си. 
  15. Когато тестото е втасало, внимателно го прехвърлете върху работната повърхност. 
  16. С помощта на нож го разделете на три равни части.
  17. Разточете всяка част на дълъг фитил с дължина около 40 см.
  18. Сплетете трите фитила в плитка.
  19. Поставете сплетения козунак върху тава, покрита с хартия за печене.
  20. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса за още 20-30 минути.
  21. Загрейте фурната на 180 градуса.
  22. В купичка разбийте яйцето с 1 супена лъжица вода
  23. Намажете повърхността на хляба.
  24. Поръсете със захарта и бадемите.  
  25. Печете хляба в предварително загрятата фурна за 25-30 минути или докато стане хубаво златистокафяв.
  26. Разрежете, когато се охлади добре. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай