Меню

Румънски козунак с плънка

16 април 2025 | 12:00 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Снимка: istock
300 мин.

  • Порции: 3

Споделяме с вас една чудесна румънска рецепта за уханен козунак с плънка. 

Продукти
Приготвяне
  1. В купичка сложете стафидите и ги залейте с рома, за да се накиснат. 
  2. В голяма купа добавете маята и топлата вода. 
  3. Разбъркайте и оставете да престои 10-15 минути, за да се активира маята. 
  4. В случай, че маята не шупне това е знак, че вероятно е стара и няма да ви втаса козунакът. 
  5. В тенджера комбинирайте млякото, маслото, лимоновата кора и захарта. 
  6. Загрейте я на средно слаб огън, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори. 
  7. Не бива да става горещо. 
  8. В купата комбинирайте брашното, солта, жълтъците, ваниловия екстракт, млечната смес, сместа с маята и отцедените стафиди. 
  9. Всичко се разбърква много добре. 
  10. Трябва да се получи меко и леко лепкаво тесто. 
  11. Може да го премесите. 
  12. След това намазнете подходяща купа с олио. 
  13. Поставете тестото в нея и го намажете с малко олио. 
  14. Покрийте купата със свежо фолио или памучна кърпа и я оставете на топло. 
  15. Тестото трябва да втасва 1-2 часа или докато удвои обема си. 
  16. Пригответе пълнежа, когато тестото е почти втасало. 
  17. Смелете орехите в кухненски робот. 
  18. Към тях добавете какаото, захарта и отново смелете добре. 
  19. Белтъците разбийте с миксер до получаването на твърди връхчета. 
  20. Сложете ядковата смес към тях и разбъркайте. 
  21. Поставете плънката в хладилник. 
  22. След като тестото удвои обема си, разделете го на 6 равни части. 
  23. Намаслете леко удобна работна повърхност. 
  24. Вземете едно парче и го разточете с помощта на точилка в правоъгълна форма с дебелина около 1,5 см. 
  25. Дължината зависи от размера на формата ви за печене, за да може козунакът да се събере в нея. 
  26. Разпределете от ядковата смес върху тестото така, че да ви остане и за останалите части тесто.
  27. Навийте го на руло. 
  28. Същото направете и с останалото тесто. 
  29. След това две по две сплетете получените рула, за да се получи нещо като плитка. 
  30. Ще се получат три малки козунака.
  31. Поставете ги в добре намазнени форми за печене. 
  32. Покрийте ги с чиста кухненска кърпа, поставете на топло място. 
  33. Козунаците трябва да удвоят размера си. 
  34. Намажете ги с яйце и поръсете със захар. 
  35. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-45 минути или докато станат хубаво златистокафяви. 
  36. Когато изстинат може да консумирате. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай