IMG
Investor
Dnes
Bloombergtv
Bulgaria On Air
Gol
Tialoto
Az-jenata
Puls
Teenproblem
Automedia
Imoti.net
Rabota
Az-deteto
Blog
Start
Megavselena.bg
Boec
Posoka
Хороскоп
Таро карта
Тест
Видео рецепти
Готварство
Ръкохватки
Закуски
Салати
Основни
Десерти
Супи
Предястия
Здраве и красота
Мода
Интимно
Свободно време
За дома
Семейство
Влог ето как
Да си поговорим
Бременност
Хороскоп
Таро карта
Тест
Видео рецепти
0
Начало
Готварство
Меню
Закуски
+
Тестени
Сандвичи
Салати
+
С месо
С риба
С паста
Със зеленчуци
Основни
+
Птиче
Свинско
Говеждо
Дивеч
Агнешко
Яхнии
Паста
Пица
Десерти
+
Торти
Кексове
Палачинки
Чийзкейкове
Плодови
Шоколадови
Мъфини
Глазури и кремове
Супи
+
С месо
Със зеленчуци
Крем супи
Бистри супи
Библиотека
+
Сосове
Как да?
Най-доброто от
Топ готвачи
5 вкусни кухни от цял свят
Предястия
+
Топли
Студени
Напитки
+
С алкохол
Без алкохол
Коктейли
С кафе
Шейкове
Смутита
Вегетариански
+
Веган
С яйца
С риба
С млечни продукти
Печива
+
Питки
Хляб
Баници
Козунаци
Бутер тесто
Кифли
Кроасани
Соленки
Риба
+
Рибни
Морски дарове
Зимнина
+
Туршии
Сладка и конфитюри
Компоти
Лютеници
Празнични рецепти
+
Коледа
Нова година
Великден
Гергьовден
Никулден
Бъдни вечер
Сезонни рецепти
+
Летни
Зимни
Пролетни
Есенни
Мултикукър и пекарна
+
Мултикукър
Хлебопекарна
Ръкохватки
+
Рецепти
Видеа
Звездни рецепти
+
БГ Звезди
В Холивуд
Вкуси света
+
Рецепти от света
Румънски козунак с плънка
16 април 2025 | 12:00 |
Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
300 мин.
Порции: 3
Споделяме с вас една чудесна румънска рецепта за уханен козунак с плънка.
Продукти
За тестото:
½ ч.ч. стафиди
¼ ч.ч. ром
2 супени лъжици активна суха мая
¼ ч.ч. топла вода
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. разтопено масло
настъргана лимонова кора на вкус
1 и ½ ч.ч. захар
8 ч.ч. брашно
1 чаена лъжичка сол
5 яйца – разделени белтъци от жълтъци
2 чаени лъжички ванилов екстракт
За плънката:
250 г сурови орехи или пекан
5 супени лъжици захар
2 супени лъжици какао на прах
За намазване на козунаците:
1 разбито яйце
захар за поръсване
Приготвяне
В купичка сложете стафидите и ги залейте с рома, за да се накиснат.
В голяма купа добавете маята и топлата вода.
Разбъркайте и оставете да престои 10-15 минути, за да се активира маята.
В случай, че маята не шупне това е знак, че вероятно е стара и няма да ви втаса козунакът.
В тенджера комбинирайте млякото, маслото, лимоновата кора и захарта.
Загрейте я на средно слаб огън, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори.
Не бива да става горещо.
В купата комбинирайте брашното, солта, жълтъците, ваниловия екстракт, млечната смес, сместа с маята и отцедените стафиди.
Всичко се разбърква много добре.
Трябва да се получи меко и леко лепкаво тесто.
Може да го премесите.
След това намазнете подходяща купа с олио.
Поставете тестото в нея и го намажете с малко олио.
Покрийте купата със свежо фолио или памучна кърпа и я оставете на топло.
Тестото трябва да втасва 1-2 часа или докато удвои обема си.
Пригответе пълнежа, когато тестото е почти втасало.
Смелете орехите в кухненски робот.
Към тях добавете какаото, захарта и отново смелете добре.
Белтъците разбийте с миксер до получаването на твърди връхчета.
Сложете ядковата смес към тях и разбъркайте.
Поставете плънката в хладилник.
След като тестото удвои обема си, разделете го на 6 равни части.
Намаслете леко удобна работна повърхност.
Вземете едно парче и го разточете с помощта на точилка в правоъгълна форма с дебелина около 1,5 см.
Дължината зависи от размера на формата ви за печене, за да може козунакът да се събере в нея.
Разпределете от ядковата смес върху тестото така, че да ви остане и за останалите части тесто.
Навийте го на руло.
Същото направете и с останалото тесто.
След това две по две сплетете получените рула, за да се получи нещо като плитка.
Ще се получат три малки козунака.
Поставете ги в добре намазнени форми за печене.
Покрийте ги с чиста кухненска кърпа, поставете на топло място.
Козунаците трябва да удвоят размера си.
Намажете ги с яйце и поръсете със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-45 минути или докато станат хубаво златистокафяви.
Когато изстинат може да консумирате.
Свързани статии
Губана – италиански козунак с плънка
3 вкусни рецепти за кето козунак (ВИДЕО)
Козунакът на баба (ВИДЕО)
Лесна рецепта за козунак без глутен (Видео)
10 рецепти за великденски козунак
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?
Етикети
рецепти за Великден
рецепти за козунаци
Коментирай
Последни
Четени
Рецепта за дроб сарма в було
Рут Колева стана майка на момченце
Какво се прави на Велика събота
Обичаите на Разпети петък
Традициите на Велики четвъртък
Честит имен ден на Виктор и Виктория!
Едно от най-богатите деца в света - дъщерята на Салма Хайек копира стила й
Кои са продуктите, които правят смутито нездравословно?
Пенсионери с признание за Великден: Децата ни помогнаха да си купим агнешко
4 зодии, които трябва да се съсредоточат върху пестенето на средства тази пролет
4 знака, че партньорът ви е като паразит за вас
3 зодии ще натрупат пари след 19 април
Мадона и Елтън Джон заровиха томахавката
Пролетна мода – 7 тенденции при бижутата
Редовното ходене подобрява работата на сърдечно-съдовата система
Градински чай – с мощно действие при кашлица, възпаления, чернодробни и жлъчни заболявания
Наследствени синдроми, протичащи с периодична треска при деца
Какво да правим, ако партньорът ни има различни сексуални предпочитания?
Вълшебен ВЕЛИКДЕН за 3 зодии!
Виктория Бекъм на 51 г., Дейвид отново я трогна
6 тенденции при маратонките за пролетта
Рут Колева роди момче!
продава, Двустаен апартамент, 70 m2 София, Център, 175000 EUR
продава, Тристаен апартамент, 89 m2 София, Славия, 260000 EUR
продава, Двустаен апартамент, 65 m2 Бургас област, с.Равда, 81000 EUR
продава, Двустаен апартамент, 60 m2 Бургас област, с.Равда, 84000 EUR
Готварство
Рецепта за дроб сарма в було
Любимата рецепта на Николина Чакърдъкова за агнешко за Великден
Разкошен агнешки тажин
Категории