Меню

Лучник с коприва за Цветница

6 април 2025 | 18:13 | Нина Иванова
4 от 1 гласа
лесно
Добави в любими
Лучник с коприва за Цветница.
60 мин.

  • Порции: 8-10

На 13 април ще отбележим един от най-прекрасните пролетни празници - Цветница. По стар обичай ще правим венци от цветя и ще приготвим вкусна трапеза.

Ето една рецепта, която е почти задължително да присъства на празника - лучник с коприва. Опитайте да я приготвите и да изненадате любимите си хора.

Продукти
Приготвяне
  1. Копривата се попарва с вряла вода, а после се отцежда внимателно.
  2. Лукът се нарязва не много ситно и се задушава в олио и малко вода.
  3. Когато омекне, се сваля от котлона и се оставя да изстине.
  4. Прибавят се копривата и чубрицата. Разбърква се леко с лъжица и се овкусяват със сол и пипер по желание.
  5. Готовото тесто се разделя на две части – едната малко по-голяма.
  6. Омесват се и се разстилат в кръг с големината на тавичката, като долната питка трябва да е малко по-голяма.
  7. Поставяте едната питка в намазнената и набрашнена тавичка.
  8. Намазвате я с олио и изсипвате плънката от коприва и лук.
  9. Отгоре поставяте втората питка, като издърпвате отгоре и прищипвате крайчетата на долната питка.
  10. Отново намазвате с олио.
  11. По желание може да украсите лучника с нарези с нож и вилица и да поръсите със сусам или ким.
  12. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.
  13. За тази рецепта може да използвате също и домашно приготвено лесно тесто за пица.

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?