Меню

Агнешки бут на бавен огън с хрупкави картофи

17 април 2025 | 07:00 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Агнешки бут на бавен огън с хрупкави картофи
380 мин.

  • Порции: 6

За Великден и Гергьовден обикновено приготвяме ястия с агнешко месо. Споделяме една чудесна рецепта за агнешки бут на бавен огън с хрупкави картофи, част от книгата „Най-щастливата диета на света“ от Джулия Крауч.

Продукти
Приготвяне
  1. Предварително загрейте фурната на 150°C / 130°C с вентилатор. Отделете скилидките чесън и ги обелете. Оставете 2 за картофите, а 4 нарежете наполовина.
  2. С остър нож направете дълбоки разрези по целия агнешки бут и във всеки от тях пъхнете по половинка чеснова скилидка. Нарежете 3 стръка розмарин на парчета от по 2 см и ги пъхнете в разрезите при чесъна.
  3. Сложете бута в средна тава за печене, полейте го с бульона и добавете и останалия розмарин и чесън. Поръсете го с 4 с. л. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер и покрийте плътно тавата с алуминиево фолио. Сложете тавата във фурната и печете 6 часа.
  4. Два часа преди да стане готово, нарежете на ситно останалите 2 скилидки чесън и ги сложете в купа заедно с 3 с. л. зехтин и листата мащерка. Подправете щедро със сол и черен пипер.
  5. Сложете картофите в получената смес, разбъркайте ги добре и ги подредете на 1 ред в голяма тава за печене. Печете ги в същата фурна 1 ч. и 45 минути, като от време на време ги разбърквайте, за да станат равномерно хрупкави.
  6. Когато агнешкото е готово, оставете го да почине. Извадете го от тавата и отделете месото от кокала и го сложете в отделен съд. Върнете тавата във фурната и деглазирайте с останалия пилешки бульон. Прецедете получения сос и го сервирайте заедно с агнешкото и картофите.

Свързани статии

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай