Меню

3 нискокалорични салати за Великден

Опитайте салата с бадеми и ягоди

16.04.2025г. / 09 23ч.
Мария Василева
3 нискокалорични салати за Великден. Снимка: istock

3 нискокалорични салати за Великден. Снимка: istock

Ако искате да поддържате форма по време на великденските празници, опитайте се да хапвате повече зеленчуци и фибри. Те са полезни за стомаха ви и освен това ще ви помогнат да намалите чувството на глад.

Ето и няколко идеи за нискокалорични салати, които можете да си приготвите на Великден:

Салата от зелен фасул с балсамов оцет и фета

За нея ще ви трябват:

  • 2 кг пресен зелен фасул, подрязан и нарязан
  • 1/4 чаша зехтин
  • 3 с. л. лимонов сок 
  • 3 с. л. балсамов оцет 
  • 1/4 ч. л. сол 
  • 1/4 ч. л. чесън на прах 
  • 1/4 ч. л. смляна горчица 
  • 1/8 ч. л. черен пипер 
  • 1 голяма глава червен лук, наситнен 
  • 4 чаши чери домати, разполовени 
  • 1 чаша натрошено сирене фета 

Сложете боба в подходящ съд със вряща вода и гответе за около 10 минути. Отцедете и веднага поставете в ледена вода. Отцедете и подсушете. В малка купа разбийте олиото, лимоновия сок, оцета, солта, чесъна на прах, горчицата и черния пипер. Овкусете боба, добавете лук. Охладете и оставете съставките да се смесят поне 1 час. Точно преди сервиране, разбъркайте доматите и сиренето и смесете всичко заедно. 

Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 10 минути
Общо време: 30 минути
Порции: 16

Хранителна информация (за 1 порция):
77 калории
Протеин: 3 г
Мазнини: 5 г
Въглехидрати: 7 г

Свързани статии

Салата с бадеми и ягоди

За нея ще ви трябват:

  • 3 чаши пресен бейби спанак 
  • 1/2 чаша нарязани пресни ягоди 
  • 1/4 филирани бадеми с мед 
  • 1 ч. л. ябълков оцет 
  • 1 ч. л. мед 
  • 1-1/2 ч. л. захар

Поставете спанака, ягодите и бадемите в голяма купа. Смесете оцета, меда и захарта; поръсете салатата и разбъркайте добре.

Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 10 минути
Общо време: 20 минути
Порции: 4

Хранителна информация (за 1 порция):
75 калории
Протеин: 2 г
Мазнини: 4 г
Въглехидрати: 9 г

Свързани статии

„Картофена салата“ от карфиол

Необходими съставки:

  • 1 средно голяма глава карфиол, начупена на розички 
  • 1 средно голям морков, нарязан 
  • 2 твърдо сварени големи яйца, нарязани 
  • 4 глави зелен лук, нарязан 
  • 1 стрък целина, нарязан 
  • 1/4 чаша зелени маслини без костилки, разполовени по дължина 
  • 1/4 чаша тънко нарязани репички 
  • 1/4 чаша нарязана кисела краставичка 
  • 1/4 чаша обезмаслена майонеза 
  • 1 с. л. дижонска горчица 
  • 1/4 ч. л. сол 
  • 1/8 ч. л. черен пипер 

В голяма тенджера сложете малко вода да заври. Добавете цветчетата карфиол; гответе, покрити, за около 4-7 минути или докато станат хрупкави. Отцедете и изплакнете в студена вода. Подсушете и поставете в голяма купа. Добавете моркова, яйцата, зеления лук, целината, маслините, репичките и киселата краставичка. В малка купа смесете останалите съставки и добавете към сместа от карфиол. Приберете в хладилник до сервиране. 

Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 10 минути
Общо време: 20 минути
Порции: 8

Хранителна информация (за 1 порция):
61 калории
Протеин: 3 г
Мазнини: 2 г
Въглехидрати: 7 г

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай