Меню

Италианска великденска затворена пица

19 април 2025 | 10:00 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Италианска великденска затворена пица
60 мин.

  • Порции: 10

Великден предполага традиция в рецептите. Нека я разчупим! Опитайте една италианска рецепта за традиционна великденска пица. 

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте тиган на котлона на силен огън. 
  2. В него запържете нарязаната наденица в собствената ѝ мазнина до златисто. 
  3. Извадете я от тигана и оставете да се отцеди върху хартия. 
  4. Загрейте фурната на 180 градуса. 
  5. Намажете тава за печене с малко зехтин и размажете. 
  6. Отрежете 1/3 от тестото и го оставете настрана, покрито с кърпа. 
  7. От другото парче тесто оформете топка.
  8. Разточете топката тесто върху набрашнена повърхност. 
  9. Прехвърлете го в намазнената тава и притиснете краищата, така че да ги разстелите извън ръба на тавата. 
  10. Разбийте 8 от яйцата. 
  11. Отначало работете с половината от всички останали съставки. 
  12. Направете един последователен пласт от половината от наденицата, моцарелата, шунката, проволонето, салама, пеперонито, рикотата и пармезана. 
  13. Излейте половината от разбитите яйца върху сместа. 
  14. По желание може да използвате и сварени яйца, не сурови, които да нарежете на кръгове и да разположите върху плънката. 
  15. Повторете подредбата с останалата половина от продуктите. 
  16. Излейте/ поставете останалите яйца. 
  17. Разточете останалото тесто и покрийте плънката с него. 
  18. Върнете увисналите извън тавата краища обратно и ги притиснете, така че тестото да се затвори добре. 
  19. Разбийте останалото яйце и намажете с него пицата отгоре. 
  20. Печете до златисто в загрята фурна за около 1 час. 
  21. Извадете от фурната и оставете да изстива върху решетка най-малко 30 минути, преди да сервирате. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай