Ако някога сте опитвали да си приготвите по-полезен хляб, може би винаги ви е липсвал вкусът на традиционният бял хляб. В следващите редове ви предлагаме рецепта за хляб без глутен, който ще се превърне в любим за вас и вашето семейство.
Приготвяне
Можете да приготвите тестото с помощта на миксер, снабден с приставка за кука за тесто, или на ръка. Направете гела от псилиум: в купа смесете псилиум хуск и хладка вода. След около 30-45 секунди ще се образува гел. В голяма купа или купата на миксер (ако използвате) разбийте нишестето от тапиока, брашното от просо, брашното от сорго, захарта, солта и инстантната мая. Смесете ги заедно със захарта и 120 мл от водата, посочена в рецептата. Оставете настрана за 5-10 минути, или докато сместа започне да шупва. След това добавете към сухите съставки заедно с псилиум гела, зехтина и оцета. Направете кладенче в средата на сухите съставки и добавете псилиум гела, зехтина и оцета. Омесете тестото, докато стане гладко и всички съставки се смесят равномерно. Използвайте гумена шпатула, за да изстържете от време на време по стените и дъното на купата, за да предотвратите сухи петна от несмесено брашно. Тестото трябва да е гладко и еластично, без бучки от несмесено брашно или псилиум гел и трябва да излиза от стените на купата за смесване. Не трябва да е лепкаво на допир. Не добавяйте повече брашно към тестото, тъй като това може да направи хляба ви плътен и сух.
Оформяне и втасване на хляба
Когато оформяте хляба, работете върху леко набрашнена повърхност. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разточете на груб правоъгълник с дължина около 28 см и ширина 18-20 см. Работейки по по-широкия край, прегънете тестото върху него самото и леко натиснете надолу, за да се запечата. Продължете да сгъвате тестото и да го натискате, за да се запечата, така че по същество да го навивате под формата на дънер. Стиснете слоевете заедно, за да го запечатате. Прехвърлете навитото тесто, със слоевете надолу, върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Леко покрийте хляба с найлоново фолио (за да не изсъхне) и го изчакайте на топло място, докато удвои обема си, това трябва да отнеме около 1 час. Съвет: ако в кухнята ви е по-студено, сложете чаша вряща гореща вода във вашата (изключена) фурна – това ще създаде перфектната топла, леко влажна среда за втасване.
Печене на хляба
Регулирайте решетката на фурната в долна средна позиция, поставете чугунен тиган или тежка тава за печене (не стъклена!) на дъното на фурната и загрейте фурната предварително до 220 градуса. Уверете се, че сте загрели добре фурната си, започнете да я загрявате, след като хлябът ви е втасал за около 30 минути. След като питката ви удвои обема си, намажете я внимателно с разбития белтък. Използвайте нож за хляб или остър нож, за да нарежете хляба с 5-7 диагонални резки. Поставете хляба във фурната върху долната средна решетка на фурната, поставете 5-6 кубчета лед в малък съд или тава за печене, затворете вратата на фурната и незабавно намалете температурата на фурната до 200 градуса. Печете хляба на 200 градуса с пара за 15 минути. През това време не отваряйте вратата на фурната. След 15 минути отворете вратата на фурната, за да излезе парата и извадете долния тиган или тавата за печене. Затворете фурната и печете още 25-30 минути или докато хлябът стане златистокафяв. Извадете хляба от фурната и го охладете върху решетка, докато изстине, преди да го нарежете.
Съхранение: този хляб без глутен се съхранява добре 3-4 дни в кутия за хляб, хартиен плик или опакован в чиста кърпа на хладно и сухо място. Можете да го препечете на 3-тия или 4-тия ден.