Това е тестено ястие, което се приготвя с разточени кори, лапад, яйца и сирене.
Продукти:
За тестото:
1 ч. ч. вода
1/2 ч. л. сол
1с. л. Мазнина
Брашно колкото поеме, да стане банично тесто
За плънката:
1 кг лапад
4 яйца
200 г сирене
Мазнина за задушаване на лапада
Приготвяне:
Лападът се изчиства, измива се и се нарязва. Задушава се в мазнината. След като изстине се смесва с яйцата и сиренето.
От продуктите за тесто се омесва обикновено банично тесто, което го разделяме на 7-8 еднакви топки. Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 35-40 см. Тази кора се ръси с плънката и се сгъва на плик от четирите страни към центъра и така готовата карталачка се пече на сач.
Може готовите карталачки да бъдат поляти с препържено масло и топла вода и леко задушени до омекването им.
Режат се на квадрати и се сервират.
* * *