Рецептата е подходяща за приготвяне на открито и при наличие на бакърен котел.
Продукти:
5 кг шаранчета (по около 600 г всяко)
1 щука
4-5 глави лук
3 сухи червени пиперки
2 лъж. едро смлян червен пипер
1 ч. бяло вино
1-2 с. л. доматено пюре
сол на вкус
Ако се прибави и 1 сомче, ще стане много ароматично.
Приготвяне:
Лука и пиперките нарежете на филийки. Изчистената и добре измита риба нарежете на големи парчета и осолете. Редете в бакърен котел, като ръсите от лука и пиперките. Притиснете с длан и налейте вода, колкото да се покрие ръката. Вари се на силен огън. когато рибата започне да ври, поръсете я с червения пипер. Около час след завирането рибата трябва да е готова.. Залейте с виното, в което сте разбъркали доматеното пюре, и свалете от огъня.
Консумира се с картофи, варени в подсолена вода, или варени макарони (юфка).
* * *