Продукти за 4 порции:
500 г кайма
4 супени лъжици домашна лютеница “Олинеза”
6 бр. зелени маслини без костилки
1 глава лук
4 супени лъжици пушена майонеза “Олинеза”
2 супени лъжици горчица деликатесна на същата фирма*
3 супени лъжици олио на същата фирма
4 топени сирена за тостер
черен пипер
Приготвяне:
Почистете лука и го нарежете на ситно. Размесете каймата с лука и поръсете с черен пипер. Оформете четири големи плоски кюфтета и ги изпържете в олиото от двете страни за около 5-8 минути. Загрейте грила на фурната и намажете тавичка с майонеза пушена. Подредете в нея кюфтетата. Намажете ги с деликатесната горчица, след това с лютеницата подредете нарязаните на колелца маслини и най-отгоре по една филийка топено сирене. Сложете кюфтетата да се запекат за около 5-6 минути под грила и сервирайте с малки питки и Мексиканска салата (естествено, пак на фирмата).
* Ако не е съвсем ясно, става дума за фирмата Олинеза, която се споменаваше на още десетина места из текста, та го съкратихме. :-) (Б. р.)
* * *
Рецептата е от конкурса Кулинарни фантазии
Кюфтета на скара
Кюфтета с яйца
Кюфтета в доматен сос
Кюфтета в пролетен сос
Пържени кюфтета
Кюфтета от кълцан бут
Кюфтета от кашкавал
Картофени кюфтета
Кюфтета на фурна