Продукти:
4 порции шаран
парче морков
целина и магданоз
сол
оцет
лимон
За марината:
100 г майонеза “Олинеза”
3 лъжици прясно мляко
парче лук
няколко лъжици зеленчуков бульон (този, в който са се варили първоначално морков, целина и магданоз)
1 супена лъжица стерилизиран грах
захар, оцет, сол
Приготвяне:
Поставяме зеленчуците в тенджера с вода (3-4 см от дъното на тенджерата), посоляваме и варим под капак около 20 минути. Изваждаме зеленчуците, подкисляваме бульона, прибавяме почистените порции шаран и варим на тих огън около 15 минути. Изваждаме порциите сварен шаран от бульона и внимателно изваждаме костите, така че парчетата да останат цели и ги оставяме да изстинат. Поставяме порциите в чинии, поливаме ги с маринатата и ги оставяме да престоят няколко часа в хладилник. Поднасяме ги украсени с клончета магданоз и резенчета лимон.
Приготвяне на маринатата: Разреждаме майонезата при постоянно разбъркване с няколко лъжици студен бульон, в който се е варила рибата, посоляваме, подкисляваме, подслаждаме, прибавяме ситно нарязаните зеленчуци, отцедения грах и попарения и ситно нарязан лук.
* * *
Рецептата е от конкурса
Кулинарни фантазии
Риба по дунавски
Бирен шаран
Шаран с чесън