Меню

Великденски хляб с великденски яйца

23.03.2010г. / 11 22ч.
Аз жената
Великденски хляб с великденски яйца

Продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче мая
1 равна ч. л. захар
1 равна ч. л. сол
1/2 пакетче масло
1 ч. ч. хладко прясно мляко
1 ч. ч. хладка вода

Приготвяне:
Млякото и водата се смесват. В тях се разтваря маята. В тава се изсипва брашното и се прави като кладенче, в което се изсипва сместа и се добавят солта и захарта, както и част от маслото.
Тестото се меси, докато стане твърдо. След което се разделя 5:1. Едното парче се оформя като пита. От другите 5 парчета се оформят дълги пръчки. Правят се 5 дупки в питата. Около всяка дупка се прави гнездо с пръчките от тесто, така че да може да се събере яйце. Слага се да се пече, като може да се намаже с другата част от маслото и 1 жълтък, за да получи златиста коричка. След като вече е изпечен хлябът във всяко от гнездото се поставя по 1 боядисано Великденско яйце. По желание може да се поръси със захар.

* * *

Най-добрите готварски рецепти за Великден

Коментирай
17 rate up comment 0 rate down comment
Даниела ( преди 12 години )
Няма ли яйца в тази рецепта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар