Стандартът за български колбаси „Стара планина“

02.09.2010г. / 09 42ч.
Аз жената
Стандартът за български колбаси „Стара планина“

От август 2010 г. 20 месни продукта от свинско, говеждо и птиче месо вече се произвеждат по стандарта „Стара планина“.

Това, което отличава колбасите „Стара планина“ от повечето от останалите (освен цената) е, че не съдържат соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други добавки. В тях не се влагат и консерванти.

Продуктите, произведени по тези стандарти ще могат да носят наименованието „Стара планина“. ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите. Изискванията са разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка. В утвърдените стандарти подробно са описани задължителните здравно-хигиенни показатели и норми, технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране и изискванията за транспорт и съхранение.

За сравнение според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагане на от 2,5 до 5% соя.

Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2%. Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говеждо месо – не повече от 3,5%.

В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и трайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество. Такива са регулаторите на киселинността – захари, соли и витамин C (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249). Забранява се влагането на оцветители.

* * *

Обявявам война на полуфабрикатите
Умеем ли да разчитаме етикетите на храните?
Коя хранителна добавка за какво е

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
рам ( преди 12 години )
и какво...разрешава се добавянето на натриев нитрит... съставка, която доказано причинява рак...WTF?!ето затова, всякакъв вид ПАКЕТИРАНО месо ям много рядко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ива ( преди 12 години )
Опитах кайма и кебапчета. Превъзходни са! Въпреки двойно по-високата цена ще си купувам такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Дида ( преди 12 години )
Аз и семейството ми също ще ползуваме продуктите на Стара планина.А който не вярва в тях да консумира от евтинията,пълна с ГМОл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Пепа ( преди 12 години )
Да не би пък да им вярвяте,че в колбасите и другите продукти ще има месо ?????? Нищо подобно.Пак ще си ядем същите ***,само че доста по-скъпи.Просто още един повод за вдигане на цените и за доунищожаване на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар