С почти еднакво качество са сиренето от 8 лв., и това от 15 лв., а отклоненията от БДС са незначителни. Същото е и при киселите млека, според анализ на 19 марки сирена и 16 марки кисели млека на български производители, изготвени от Асоциацията „Активни потребители“, УННС и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Макар и произведени почти по БДС, половината от проверените сирена са съдържали повече от допустимото количество сол по стандарт. При седем от 19-те марки сирена е отчетено по-дълго зреене на продукта от изискваното, а при останалите – отлежаването е по-малко от допустимото по БДС.
През 2009 г. само в едно кисело мляко е открита жива закваска от бактерията бацилус булгарикус, сега тя присъства във всички продукти, съобщава mediapool.bg. За две години сиренето е поскъпнало средно с 2 лв., а киселото мляко с 25 стотинки, вероятно това е цената за качеството, посочва председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.
Прочетете още: