Хипермаркетите са на път да изядат пазарите

24.11.2011г. / 16 23ч.
Надежда Маринова
Хипермаркетите са на път да изядат пазарите

В редовната ни рубрика Петъчен пазар днес ще пазаруваме плодове и зеленчуци от мола, хипермаркета и пазара.

Само за година-две с навлизането у нас на търговските центрове и големите вериги хипермаркети за хранителни стоки се наложи промяна в навиците ни на пазаруване. Освен ако не живеем близо до някой пазар, по-често купуваме плодове и зеленчуци от супермаркета. В подкрепа на това твърдение е фактът, че някои пазари в София постепенно заглъхват – като пазарът „Римската стена“.

\n

Хипермаркетите:
Вече е много удобно заедно с останалите храни от супера да купиш плодове и зеленчуци. Цените са конкурентни, периодично правят намаления, а стоката можеш да избереш сам – домат по домат, ябълка по ябълка. Освен това има удобен паркинг. Има екзотични плодове и зеленчуци. През зимата си сигурен, че плодовете и зеленчуците не са замръзнали.

\n

Пазарите:
Ако не живееш близо до пазара, трудно намираш къде да оставиш колата. За сметка на това има повече разнообразие в предлагането на сортове и произход, но не ти дават да избираш сам стоката. Така евтиното излиза скъпо, като ти пробутат отгоре хубави, отдолу изгнили чушки. Можеш да намериш български градински плодове и зеленчуци, което в супермаркета трудно ще се случи. Можеш да пазаруваш с кауза – например да подкрепиш бюджета на общност, като си купиш манастирски ябълки и круши, билки от екологично селище в Желен или да подпомогнеш пенсията на някоя баба, като купиш от нейния праз, боб и чай.

\n

Магазините „Плод и зеленчук“:
В сравнение с горните две магазините „Плод и зеленчук“ предлагат най-неизгодните цени. При тях е скъпо, изборът е малък и не можеш сам да си избираш стоката. Пазаруваме от тях, защото са ни под носа и нямаме време да отидем другаде или сме забравили да купим нещо.

А вие от къде пазарувате?

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
galq ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 11 години )
Лично аз предпочитам пазарите, защото там мога да намеря винаги пресни плодове и зеленчуци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар