карфиол зеле
Първо, за да имаме възможност да съхраняваме продуктите е ясно, че трябва и да ги подберем правилно, така че да не се развалят, преди да помислим за това къде да ги сложим, докато ги сготвим.
Ето някои от най-популярните есенни зеленчуци и плодове.
Карфиол – Кой не обича карфиол? Паниран; на крем супа; задушен като гарнитура и залят със сос – вариантите да приготвите нещо вкусно с карфиол са много.
Когато избирате карфиола, обаче трябва да съблюдавате белите съцветия да са наистина бели, стегнати и със светло зелени листа наоколо.
Съхранение: В найлонов плик в хладилника би издържал няколко дни. Важно е да не го миете преди да го сложите в хладилника, а да го чистите и миете непосредствено преди готвенето.
Зеле – Несъмнено в сезона на зелките пазарите са пълни. Трябва да търсите тежки, добре оформени и стегнати зелки със светло зелени листа. Ако листата им са кафяви, по-добре не купувайте.
Съхранение: Както са цели зелките могат да издържат няколко седмици в плик или в открита щайга.
Цвекло – Цвеклото е добре да бъде средно на големина, с ненаранена кора. А ако има зелени листа е още по-добре, обърнете внимание да са свежи.
Може да се съхранява най-много седмица в хладилник.
Броколи – Трябва да изглежда и да мирише свежо, а коронките на съцветията да са напълно затворени. Ако имат петна или са лепкави, не купувайте.
Съхранявайте броколите в отделението за зеленчуци в хладилника няколко дни.
Патладжан – добре е да са твърди, с блестяща кора и светло зелен ствол. Ако ствола е покафенял или има меки участъци по-добре изобщо не купувайте.
Патладжаните могат да се съхраняват на стайна температура до седмица.
Моркови – избирайте твърди моркови, без наранявания, петна или меки участъци, с начатъци на загниване. Не е задължително да са големи, за да са хубави.
Може да ги съхранявате дълго и до месец, но на по-хладно място. Преди това обаче изрежете зелените листа.
Тиква – избирайте ярки, ненаранени тикви със свеж цвят. Когато я вдигнете и е по-тежка от очакванията ви, значи е и по-хубава.
Тиквите могат да са ефектна есенна украса в дома. Ако ги държите на хладно и сухо могат да издържат и 1-2 месеца. Ако ви хрумне да ги сложите в хладилник нарязани на парчета, не ги съхранявайте така повече от 1-2 дни.
Ябълки – трябва да са свежи, здрави и без петна.
Ако искате да съхраните по-голямо количество – увийте всяка една по отделно и ги сложете в щайга на хладно място. А ако са по-малко количество, спокойно могат да стоят в панерчето за плодове, така че всеки да може да си похапва.