Снимка: Sxc.hu
Солта е богатство, което най-често използваме когато овкусяваме различни ястия. Имаме богат избор, защото се предлагат различни видове като хималайска, кафява сол, диетична сол, морска сол и други.
Освен за овкусяване тя може да се използва и за други домакински цели. Кои са?
Когато отворите нова кутия с прясно мляко добавете няколко зрънца сол в него. Това ще удължи трайността му.
Когато сте обелили, нарязали зеленчуци и плодове за ястия, плодови салати или за декорации те обикновено потъмняват. За да не се окислят потопете ги във вода, в която сте разтворили малко сол.
Консумираме с удоволствие зелени салати и спанак, но обикновено те са много кални, когато ги купуваме. Накиснете ги за 15 минути в подсолена студена вода и след това ги изплакнете обилно.
Сварете яйцата във вода, в която сте поставили малко сол.
Солта е подправка, която трябва да внимаваме как използваме и да не прекаляваме с употребата й. Йодираната сол може да помогне за създаването на хормони, регулиращи сърдечния ритъм и кръвното налягане. На ден е добре да не приемаме повече от 1/2 чаена лъжичка, която съдържа около 200 микрограма йод.