Солта и нейните ползи в кухнята

Тя не е само за овкусяване

05.07.2013г. / 10 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Солта е богатство, което най-често използваме когато овкусяваме различни ястия. Имаме богат избор, защото се предлагат различни видове като хималайска, кафява сол, диетична сол, морска сол и други.

Свързани статии

Освен за овкусяване тя може да се използва и за други домакински цели. Кои са?

Когато отворите нова кутия с прясно мляко добавете няколко зрънца сол в него. Това ще удължи трайността му.

Когато сте обелили, нарязали зеленчуци и плодове за ястия, плодови салати или за декорации те обикновено потъмняват. За да не се окислят потопете ги във вода, в която сте разтворили малко сол.

Консумираме с удоволствие зелени салати и спанак, но обикновено те са много кални, когато ги купуваме. Накиснете ги за 15 минути в подсолена студена вода и след това ги изплакнете обилно.

Сварете яйцата във вода, в която сте поставили малко сол.

Солта е подправка, която трябва да внимаваме как използваме и да не прекаляваме с употребата й. Йодираната сол може да помогне за създаването на хормони, регулиращи сърдечния ритъм и кръвното налягане. На ден е добре да не приемаме повече от 1/2 чаена лъжичка, която съдържа около 200 микрограма йод.

Коментирай