Снимка: Вергиния Генова
Сега е времето да използваме червените плодове: малини, френско грозде, череши и вишни. Но, ако започнем да правим сладко или сладкиш с череши или вишни ще трябва да си поиграем преди това да премахнем костилките.
И тази процедура често ни отказва и си казваме – дай по-добре да използвам малини.
Но обезкостилкостяването не е толкова ужасно трудно и досадно, колкото може да ни изглежда на пръв поглед.
Сега няма да откриваме топлата вода, само ще маркираме, че тя съществува и ще споделим опит. Хората, които искат да направят пари от облекчаването на домакинските задачи вече са измислили – може да си купите уред за обезкостилкостяване. (Прочее, думата си е почти наша, на Az-jenata.bg. :))
Ако за два килограма череши не ви се дават и пари за такова приспособление, питайте баба си как го е правила. Ако я няма наоколо, четете по-надолу.
Първо трябва да си облечете по-стари и непотребни дрехи и да сложите престилка, защото колкото и да са нежни методите, все пак накрая всичко изглежда все едно сте клали кокошки, така че вземете необходимите мерки, за да не ви се налага после да чистите и перете безкрайно дълго и най-вече да се ядосвате, че изобщо ви е хрумнало да правите каквото и да е от череши или вишни. Или пък че сте ни слушали глупавите съвети.
Обезкостилкостяване с безопасна игла.
Методът, който препоръчвам е с безопасна игла. Дезинфекцирате я. Раздавате, ако има още помощници на всеки по една такава и започвате. Махате дръжката, ако има такава, и в дупката мушкате безопасната игла – от обратния край на закопчаването. Правите го съвсем внимателно и нежно, като подхване костилката, леко я избутвате и готово. Номерът може да стане и с кламери.
Обезкостилкостяване с нож.
Ето този метод ви гарантира ефектно боядисване на стените и шкафовете. Затова не правете това у дома си. Най-добре на терасата или на двора. Просто притискате с нож плода към дъска или друга твърда повърхност – да уточня – чиста, така че плодът да се спука и костилката да изскочи. Естествено, с ножа трябва да се внимава, защото ако се и порежете, ще ни е съвестно чак до другата година най-малко.
Хирургически
Този е доста по-нежен. С малък нож леко режете плода на две и внимателно изваждате костилката. Ако не ви трябват килограми от съответния плод, този метод е най-добър за декорация на торти и сладкиши. Плодът не разваля формата си и се получават две почти съразмерни половинки.