Снимка: Gettyimages.com
Обичате ли да варите мляко? Едва ли? Доста е сложно за хора, които постоянно бързат, разсейват се и искат да свършат пет неща едновременно. И резултатът е 100% предвидим при тях – млякото винаги изкипява, тенджерата загорява.
За да не изкипи млякото, или трябва да се сдобиете с млековарка, или да варите с отворен капак и постоянно да наблюдавате млякото, когато започне да ври и аха да изкипи, да го свалите от огъня.
Повечето съвременни жени си решават проблема като купуват мляко готово за консумация. И все пак, ако искате да пиете истинско мляко от истинска крава – няма как, трябва да го сварите по изпитания стар начин.
Най-добре е това да е в тенджера с по-дебело дъно, за да не загаря. И да си определите една тенджера само за варене на мляко, защото горещото мляко бързо поглъща всякакви миризми, включително и на загоряло.
И ако ни се случи нежеланата случка, ето няколко начина как да почистим загорялата тенджера.
Препатили казват, че водата, в която сме варили картофи може да ни спести доста дране с телената четка. Изсипваме я в загорялата тенджера и след известно време търкаме.
Друг начин е да посипем загорялото дъно с дебел слой готварска сол и след няколко часа да почистим.
Сода и оцет. Нали не си мислехте, че ще пропусна содата? Класика в почистването на всякакви съдове.
Препарат за съдове. Слага се на дъното на тенджерата с малко вода и след известно време се мие.
Може да има и други начини да изстържем загорялото дъно на тенджерата, но при всички положения никак не е приятно.
Лесно е да загориш нещо, трудно е да го изчистиш после. :)