Снимка: Sxc.hu
Да се откажеш от пърженото е почти като да се откажеш от цигарите. Или не съвсем. Това да кажат бившите пушачи.
Но ако ти си тази, която готви вкъщи и решиш, че повече няма да използваш тигана, за да пържиш филийки, картофки, тиквички и т. н. Ако подариш фритюрника – вече си направила две големи стъпки.
Безспорно пържените храни са вкусни – панирани пържени сиренца, калмари, миди... но след тях може да получиш киселини и да се радваш на различни негативни последствия. Разбира се това не се случва от раз, а в течение на годините.
Ето защо като малки всички обичат пържените филийки на баба, мекичките на баба и прочее пържени вкусотии и след време, когато баба вече я няма, но те са продължили да обичат пърженото, изведнъж се оказва, че в наследство са получили и много стомашни проблеми.
Е, на свръхчовеците с железни стомаси не им се случва, но по-обикновените люде е възможно да се разболеят от гастроезофагеална рефлуксна болест или някоя друга също толкова неприятна. И ако слушате гастроентеролозите – това е подарък от баба за цял живот.
И тогава щете не щете трябва да се откажете от пърженото, но все едно пушач да се откаже от цигарите след диагнозата рак.
Определено ще преживеете по-дълго, но едва ли по-безпроблемно и щастливо. Според изследванията – полезните храни при пържене се превръщат не само във вкусни, но и в отровни.
При силното загряване, каквото е необходимо за пърженето, мастните киселини в олиото, както и белтъчините, започват да се разграждат до канцерогенни съставки.
И това се случва както с месото и картофките, така и със зеленчуците.
Единственият полезен ход е да се откажем от пърженето в полза на варенето, печенето или приготвянето на пара.
В случай че сме силно зависими от пърженето, то можем да започнем постепенно отказване.
По-рядко да ходим на гости на баба, леля и стринка, които винаги пържат най-разнообразни вкуснотии за гостите си.
Автор: Вергиния Генова