Снимка: thinkstock
Боядисването на великденските яйца е забавление за цялото семейство. Ако тази година сте решили да не купувате стандартни бои за яйца, в следващите редове ще видите как с помощта на плодове и зеленчуци може да боядисате яйцата в красиви багри.
Не забравяйте, че яйцата се поставят топли в боята, към която предварително сте сложили 2-3 супени лъжици оцет. Това правило важи и за естествените багрила.
За жълт цвят
Във вряща вода сложете 3 супени лъжици куркума. Разбъркайте добре и щом подправката пусне цвета си, махнете тенджерата от котлона. След това с помощта на супена лъжица поставете яйцето в боята.
За розов или наситен червен цвят
Сварете за няколко минути една – две обелени и нарязани на парчета грудки червено цвекло. След това поставете яйцата и ги оставете за поне 10 минути. Ако не разполагате с цвекло, може да го замените с чай от хибискус.
За син цвят
За да постигнете наситен син цвят, сварете лилаво и червено зеле или сини боровинки. След това поставете яйцата за около 30 минути в боята.
За оранжев цвят
Оранжев цвят може да получите като във вряща вода сложите куркума и люспи от лук (поне от 5 глави лук). Също така бихте могли да постигнете и интересен ефект, ако преди варенето на яйцата увиете около всяко обелки от лук, завържете няколко конеца, които да придържат обелката и ги сварите по този начин.
За кафяви нюанси
Този цвят е най-лесно да бъде постигнат като сварите хубаво черно кафе. Не забравяйте и към него да добавите 2-3 супени лъжици оцет преди да поставите яйцата.
За зелен цвят
За да оцветите яйцата в свежозелено, сварете няколко листа спанак с една връзка магданоз и връзка копър. Поставете яйцата в боята за около 20 минути.