Снимка: istock
Козунаците отнемат много време и енергия за приготвянето им. След великденските празници обикновено остава доста голямо количество от тях.
Лошото обаче е, че козунаците не са особено траен продукт, най-вече когато са домашни. Случва се така, че те бързо изсъхват и се налага да ги изхвърлим.
Не бързайте да го правите! Можете да превърнете лесно и бързо старите козунаци в нов вкусен и атрактивен сладкиш! Ще ви представим няколко идеи.
Сладкиш с козунак и банан
Необходими продукти:
Нарежете козунака на филийки. Половината от захарта карамелизирайте като я загреете на дъното на тава за печене във фурна или на котлон.
Разбийте яйцата с останалата захар. Към тях добавете и млякото. Нарежете бананите на кръгчета. След като захарта се карамелизира, подредете бананите по дъното на тавата. След това подредете и филийките козунак.
Залейте със сместа от яйцата, захарта и млякото. Печете в умерено загрята фурна за около 30-40 минути или докато течната смес се абсорбира напълно.
Пържени козуначени филийки
Това е най-лесното предложение, стига човек просто да се сети.
Необходими продукти:
Разбийте продуктите на гладка смес. Нарежете козунака на филийки. Потопете всяка филийка, за да се напои със сместа и пържете в сгорещено олио.
Сладкиш със сладко и козунак
Необходими продукти:
Разбийте сметаната с пудрата захар. Отделно разбийте кафявата захар с яйцата и млякото. Козунака нарежете на филийки. Подредете ги в тава за печене и залейте с течната смес. След това намажете обилно със сладкото.
Запечете за около 30 минути в умерено загрята фурна. Извадете от фурната. Оставете да се охлади. Накрая намажете отгоре със сметаната.
Снимки: Thinkstock; gaby-kitchen-adventures.blogspot; buonafurcettaivana.blogspot