Снимка: iStock
В съвременната кухня има всякакви приспособления. За да обработите даден продукт не се нуждаете от първобитни инструменти – всичко необходимо вече е създадено от човешката иновативна мисъл.
Още по-хубавото е, че можете да използвате инструментите и не по предназначение! Ето как:
Използвайте белачката за картофи за настъргване на сирене и кашкавал
Вместо да харчите пари за купуването на нож за сирене и кашкавал, използвайте белачката. С нея ще ви е много удобно да настържете пармезана, например, когато ви трябва за пресни салати или паста.
Използвайте лъжицата за сладолед, за да оразмерите тестото за бисквити и курабийки
С помощта на лъжиците за сладолед можете да направите еднакви по големина бисквити или курабийки, вместо да се мъчите с обикновена лъжица.
Използвайте формата за кекс за белене на царевица
Формата за кекс е много подходящ „инструмент“ за отлепване на царевичните зрънца от кочана. Сварете царевицата. След това с натискане я прокарайте през отвора на формата. По този начин кочанът ще премине през дупката, оставяйки всички зрънца в купата на формата. Лесно, нали?
Използвайте френската преса за кафе за отцеждане на киноа
Не само киноата се изцежда лесно по този начин. Можете да го направите с всякакви зърнени култури. Сварете киноата и я прекарайте през френската преса. Ще се убедите колко лесно се отцежда даденото вариво.
Използвайте резачката за яйца за нарязване на ягоди
Както ягодите, така и други меки плодове могат да бъдат нарязани по този начин. Просто трябва човек да се сети! Ако не сте се досетили досега – ние сме насреща!
Използвайте мелачката за кафе за натрошаване на ядки
Мелачката за кафе върши чудесна работа, ако нямате под ръка хаванче за счукване на ядки. Сложете шепа ядки и пуснете на по-ниски обороти, за да не смачкате напълно ядките. Пуснете няколко импулса на мелачката и сте готови.
Използвайте гофретника за приготвяне на яйца
Бързате сутрин за работа и нямате време да се занимавате с пускане на котлони, загряване на тигани и така нататък? Използвайте само един уред за целта – гофретника!
Капнете 1-2 капки мазнина в него. Разбийте яйцата с телена бъркалка и ги излейте в гофретника. Ще станат за нула време!
Използвайте ножа за пица за рязане на билки и подправки
Ножът за пица е пръв помощник, когато имате нужда да нарежете на ситно пресните билки и подправки. Просто го прокарайте през стъблата на билките на желаното разстояние и вече имате нарязани подправки с желаната големина.
Снимки: iStock