Винаги е време за чай

23.01.2007г. / 11 49ч.
Вергиния Генова
Винаги е време за чай

Ако попитате арабите ще ви кажат, че летните жеги са идеални за горещ чай.

Ако попитате руснаците ще ви кажат, че дългите зимни следобеди са време за няколко чаши чай.

Ако попитате японците ще ви кажат, че чаят е цяла религия заслужаваща подобаваща чайна церемония.

Ако попитате англичаните е изискано да се явите на следобедния чай.

Ако попитате диетолозите е здравословно да пиете зелен чай.

Ако попитате купонджийте ще ви кажат, че черния чай е не по-лош от кафето, за бодърствуване.

Ако попитате хората, които посещават Слънчоглед ще ви кажат, че няма нищо по-артистично от ароматна чаша чай. Съчетаването на съставките на чая, приготвянето и поднасянето може да бъде цяло изкуство. Затова и наред с традиционните четки, боички, гумички и други необходими материали те отнасят със себе си и по едно бурканче ароматен чай. Чай, според настроението.

Когато ви е романтично:
Ягодова милувка – плодчета на бъз, хибискус, арония, стафиди, парченца ягода, ревен и червено цвекло, аромат.
Жасминова сребриста ягода с аромант – най-фините листа и върхове се оформят на ръка като ягода и се украсяват с цвят от аромант. Сребристата ягода се накисва в есенция от цветове на пресен жасмин. Ягодата се разтваря като разцъфващо цвете в чашата.

Когато ви е милостиво:
“Желязната богиня на милосърдието” – прочут представител на oolongs. Големи листа, силен и много приятен аромат, който ще достави небивало удоволствие на всеки ценител на висококачествени китайски oolongs.

Когато ви е загадъчно:
Очите на феникса – малки перли от мъгливите планини на Фуджиян. Този ръчно изработен зелен чай има свеж аромат с намек за сладки кестени. Очите на феникса е един от най-добрите зелени чайове.

Когато сте влюбени:
Любовен елексир – ройбос, захарни сърца, аромат

Когато сте щастливи заедно:
Щастливо семейство – парченца ябълка и червено цвекло, кори от плодчета шипка, стафиди, плодчета бъз, малини, френско грозде, касис, къпини, аромат.

Когато ви е тъжно:
Дъждовен ден – листенца от малина, кори от плодчета от шипка, копър, парченца ябълка, анасон, листа от къпина и горска ягода, джоджен, живовляк, слънчоглед, цвят от бъз, маточина, розов цвят, златник.

Когато закусвате:
Goode morning sunshine – зелен чай, розови пъпки, слънчоглед и невен, парченца сандалово дърво, лемон грас, аромат.
Билков чай за закуска – хибискус, ябълка, малинови листа, мента, цвят от портокал, цвят от невен, къпинови листа, връхчета от пирен, лимон, върбинка, слънчоглед, семена от шипкови плодчета, син цвят от слез, безсмъртниче.
Ябълков щрудел – ябълка, хибискус, кори от плодчета шипка, портокалови кори, стафиди, захарни кристали, парченца канела, бадеми, кокос, аромат.

Когато искате да зарадвате децата:
Арабела – ябълка, портокалови кори, кори от плодчета шипка, гумени ягодки, парченца череша, листа от къпина, цвят от роза, аромат.
Teddy bear – хибискус, ябълка, портокалови кори, кори от плодчета шипка, цвят от невен, гумени мечета, аромат

Когато пълните термоса за излет:
Разходка в гората – хибискус, плодчета бъз, стафиди, ябълка, касис, боровинка, ягода, малина, къпина, листа от касис, аромат.

Когато сте стресирани и нервни:
Антистрес – имел, люспи от какаови зърна, листа от бреза, гинко билоба, листа от коприва, лемон грас, аромат.
Спокойни нерви /за време на почивка/ – пасифлора, листа от маточина, цвят от лавандула, мента

Когато искате да имате добро храносмилане:
Билков чай за добро храносмилане – плодове от анасон, копър, семена от кимион, цвят от лайка, цвят от мента, син цвят от слез, цвят от невен.

Винаги е време за ароматен чай!

* * *

Моменти от разпространението на чая от древността до днес

Коментирай