Снимка: istock
Пресните билки са истински дар от природата. Но невинаги можем да ги използваме, докато са пресни. Ако отглеждате билки в градината си знаете, че употребата им докато са пресни е почти невъзможна, поне не на цялото количество, с което разполагате.
Налага се да ги изсушите, за да ги запазите за по-дълго. Пък и сушените билки имат своите полезни свойства. Ще ви опишем 3 начина за сушене на билки.
Сушене на въздух
Сушенето на билките на въздух е най-разпространеният начин, пък и най-качествен. Стига да разполагате с време и пространство, този метод е най-целесъобразен.
Как да го направите?
Можете да използвате и метод за сушене на големи количества билки. Оформянето им в сноп и цялостното им сушене на въздух е също разпространен начин, който нашите баби употребяват.
Важно е мястото, където ще ги сушите, да е не много топло, но и не много студено.
Бързо сушене – във фурната
Сушенето на билките във фурната е по-бързо от стандартния метод за сушене на въздух. Трябва обаче много да се внимава, за да не се изгорят билките, защото това не само ще промени вкусовите им качества, но и ще наруши полезните им свойства.
Какво трябва да направите?
Изключете фурната, открехнете вратата и оставете билките да се охладят както са си във фурната. След още час ги извадете.
Експресно сушене – в микровълновата
Ако много бързате със сушенето на своите билки и това е вариант. Имайте предвид обаче, че микровълновата фурна е предназначена предимно да работи с вода. Тоест, загряването на храните в микровълновата става чрез нагряване на водните молекули и преноса на топлина чрез тях. Ако прекалите с времетраенето на сушенето, билките ви ще се унищожат.
Този метод е подходящ за по-малки количества билки.
Снимки: iStock