Как да боядисаме яйцата с натурални съставки

Лук за жълт цвят

20.04.2022г. / 08 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Великден наближава, а ние вече събираме идеи за това как да боядисаме тазгодишните яйца. Въпреки избора от бои, специални маркери за рисуване и т. н., някои хора предпочитат да се доверят на природата в обагрянето на яйцата.

Или иначе казано, как да боядисате яйца с натурални продукти? Днес ще ви покажем няколко идеи за естествено боядисване на яйца.

За розови яйца ще ви трябват:

  • 4 чаши червено цвекло, нарязано на едро
  • 2 супени лъжици оцет
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 литър вода

Смесете всички съставки в тенджера и ги оставете да заврат. Когато цвеклото пусне хубаво от боята си, може да го извадите от тенджерата и да поставите яйцата. След това върнете тенджерата на котлона за 12 минути. Разбърквайте от време на време,, за да се получи равномерно оцветяване.

За жълти яйца ще ви бъдат необходими:

  • 4 супени лъжици куркума на прах
  • 2 супени лъжици оцет
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 литър вода

Всички съставки се поставят в тенджера, която трябва да къкри на тих огън за около 30 минути. След като се охлади, може да поставите в нея топлите и вече сварени яйца. Колкото повече ги държите в куркумата, толкова по-ярък ще стане цветът им.

Жълт цвят може да постигнете ако сварите заедно с яйцата и люспи от жълт лук.

За зелени яйца ще ви бъдат необходими:

  • 6 чаши спанак, нарязан на едро
  • 1 супена лъжица куркума
  • 2 супени лъжици оцет
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 литър вода

Всички съставки се поставят в тенджера и се оставят да къкрят на тих огън за 30 минути.

След това извадете спанака и оставете течността да се охлади. Поставете топлите и сварени яйца за около половин час.

За кафяви яйца ще ви бъдат необходими:

  • 1 литър много силно черно кафе, охладено
  • 2 супени лъжици оцет
  • 1 чаена лъжичка сол

Комбинирайте съставките в голяма купа или тенджера/. Поставете в нея сварените и топли яйца. Оставете ги за 30 минути.

Свързани статии

За сини яйца ще ви трябват:

  • 4 чаши лилаво зеле, нарязано на едро
  • 2 супени лъжици оцет
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 литър вода

Всички съставки се слагат в тенджера и се оставят да къкрят в продължение на 30 минути. След като сместа се охлади, извадете зелето и сложете горещите твърдо сварени яйца за поне 30 минути. Ако искате цветът да бъде по-интензивен, при варенето към зелето може да добавите и сини боровинки.

Снимки: iStock

Коментирай