Снимка: istock
Когато имаме храни, които възнамеряваме да съхраним за по-дълго, ги поставяме във фризера. Това е най-лесният и удобен начин да запазим продукти за дългосрочно ползване.
Някои храни обаче не трябва да бъдат замразявани. Престоят им във фризера уврежда тяхната структура и разваля вкусовите и хранителните им качества.
Как правилно да съхраняваме храната в хладилника?
Кои са тези храни?
Прясно мляко
Много съвременни майки се осланят на фризера, когато трябва да съхраняват задълго кърмата си. Хора, които пък се снабдяват с домашно прясно мляко в големи количества, също ползват фризера като начин да запазят прясната продукция дълго време.
Млякото обаче не трябва да се замразява, защото водните и протеиновите му молекули се разделят при минусови температури. Ето защо след размразяване то губи качествата си, дори лесно може да се пресече.
Картофи
Картофите съдържат големи количества вода в състава си. Затова след размразяване те омекват и се скапват лесно. Освен това вкусът им не е същият.
Пържени храни
Ако ви е останала някаква пържена храна, не я слагайте във фризера. След размразяването ѝ тя ще бъде мека и с текстура повече на каша, отколкото на хрупкав пържен продукт, каквато е била преди това.
Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника
Яйца
Суровите яйца не трябва да се замразяват, защото водата в техния състав се разширява при замразяване и оказва влияние върху черупката. Това предизвиква по-лесно навлизане на бактерии в яйцето, както и риск от напукване и счупване.
Меки сирена
Да съхранявате меки сирена във фризер е като да замразявате мляко вътре. Компонентите им се разделят при процеса на замразяване, след което качеството на сирената се разваля.
Сурови плодове и зеленчуци
Не мислете, че като ги замразите ще удължите трайността им. Напротив, водата в тях замръзва, а след това при размразяване може да останат кристалчета. Продуктите омекват и бързо се скапват.
Тестени изделия
Готови сладкиши, паста, тестени печива не трябва да се замразяват. Тестото губи своята еластичност, хрупкавост и пухкавост. Става меко, ронливо и омекнало.
Храни, които не трябва да съхранявате в хладилник
Меса, които вече са били замразявани
Веднъж размразено, месото и рибата трябва да се сготвят. Не можете да ги замразявате повторно, защото в тях вече може да има потенциално опасни бактерии.