Снимка: istock
Модерното ежедневие предполага все по-малко свободно време за готвене. Микровълновата фурна помага точно в такива моменти, в които трябва само да стоплим нещо набързо.
Не всички храни обаче са подходящи за стопляне в микровълновата. При някои се нарушават важни хранителни структури, при други има опасност от буквалното им избухване. Вижте кои са те.
Храни, които никога не трябва да миете преди готвене
Яйца с черупката
Яйцата са рискована храна за загряване в микровълнова, защото ако изпуснете момента, в който трябва да ги извадите от нея, те избухват, тъй като водата в тях се загрява и разширява. Ако са в черупката си, времето за избухване намалява драстично, а експлозията може да се окаже още по-силна.
Броколи
Броколите са сред най-полезните кръстоцветни зеленчуци, защото съдържат голямо количество антиоксиданти, витамини, фолати. При нагряване от микровълни обаче структурата на тези вещества се нарушава, което прави броколите напълно безполезни в хранително отношение.
Кърма
Съхранението на кърмата в хладилник и фризер е удобно за много майки, тъй като позволява запазването на по-голямо количество кърма, която да се използва в моменти, неудобни за кърмене за самата майка.
7 от най-добрите мазнини за готвене
Стоплянето и размразяването на кърмата в микровълнова обаче не е никак препоръчително, защото не само се разрушават хранителните вещества в нея, но има голям риск от прекалено загряване на определени участъци от млякото. Случва се с всяка течност и храна, стоплена в микровълнова. Обикновено в центъра храните и течностите се загряват най-силно, а в периферията може да останат леко хладки.
За да не изгорите нежната уста и гърло на вашето бебе, избягвайте стоплянето на кърмата в микровълнова.
Всичко, което е стопляно в микровълнова повече от веднъж
С всяко следващо нагряване с микровълни храните губят все повече и повече от полезните си структури. Освен това те стават силно дехидратирани, което нарушава и качествата, и вкуса им.
Най-честите проблеми със съдомиялната машина
Люти чушки
Лютите чушки дължат полезните си качества на капсаицина. Той обаче се разрушава много бързо в микровълновата и се отделя от самите чушки. Вследствие на това има голям риск да изгорите очите си или да вдишате големи количества от лютата съставка още с отварянето на микровълновата, което да предизвика неприятни раздразнения.