Снимка: istock
Когато съхраняваме продуктите и приготвените си ястия в хладилника, допускаме неволни грешки. Заради необмислените предварително действия се налага да изхвърляме храна, която е развалена преждевременно заради неподходящ метод на подреждане. Или още по-лошо – грешките ни застрашават здравето ни.
Кои са грешките, които има вероятност да правите и които ви карат да губите пари?
Неподозирани неща, които трябва да се държат в хладилник (галерия)
Съхранявате храната на грешните рафтове
Температурата в хладилника не е еднаква във всяко негово кътче. Затова е от голямо значение къде ще поставите различните продукти. Тези с дълъг срок на годност можете да подредите на по-долните рафтове, защото те не се нуждаят от особено ниски температури. Градусите са по-ниски навътре в хладилника, в задната му част, както и на по-горните рафтове. Там поставете пресните продукти, месата, които се развалят по-бързо.
Складирате храната непокрита
Най-добре е да покривате храната с капак или фолио, особено ако в нея има пресни продукти, остатъци от сготвени ястия, салати. Това предпазва храната от разваляне и навлизане на бактерии.
Използвате вредни контейнери
Пластмасовите кутии за съхранение в хладилника излъчват вредни вещества, като бисфенол А например. Той насища храната и я прави опасна за здравето. За предпочитане са съдове от стъкло или метал, подходящ за ниски температури.
Прибирате храната в хладилника преди да се е охладила
Не е препоръчително да прибирате горещи храни или наскоро сготвени хранителни остатъци непокрити. За да ги предпазите от разваляне, както и разваляне на хладилника, трябва да изчакате да се охладят поне до 40-50 градуса температура на храната отвътре, за да ги приберете в хладилника без капак. Напълно охладените ястия, останали след хранене трябва да се прибират в затворени съдове.
Забравяте да въртите храната
Преподреждайте продуктите и остатъците от храна в хладилника всеки ден. Така ще сте наясно с какво разполагате и няма да изхвърляте залежали продукти с изтекъл срок или развалили се храни.
Как правилно да съхраняваме храната в хладилника?
Слагате неподходящи продукти в хладилника
Грешите, ако съхранявате картофи, лук, цитруси или ябълки в хладилника. Техните вкусови и здравословни качества спадат на ниски температури. Трайността им също се скъсява.
Настройвате хладилника на грешната температура
Най-добрата температура за съхранение на пресни храни е около 5 градуса. През лятото сваляйте термостата до 4,5-4 градуса, за да охладите достатъчно продуктите.