Снимка: istock
В почти всеки дом кухненската мивка е вградена в шкаф, който ползваме за съхранение на разни неща. Сред тези така наречени разни неща има някои, които е по-добре да не бъдат поставяни там. Под мивката може да се образува мухъл, каналът може да протече и това да ви коства време, пари и най-вече нерви.
Кои са предметите и продуктите, които е препоръчително да не съхранявате под мивката?
Хранителни продукти, които се съхраняват извън хладилник
Ако ползвате шкафа под мивката, за да държите олиото, зехтина, брашното, захарта, бобовите и ориза, спрете да го правите. Под мивката лесно се образува мухъл, който може да зарази вашите хранителни продукти, даже и да не са отворени, ако са опаковани в хартиени опаковки, като брашното например. Съхранявайте тези продукти в отделен шкаф или килер, който е сух и проветрив.
Идеи за кухня с мраморни елементи (галерия)
Агресивни химикали
Не е добра идея да държите белина, препарат за отпушване на канали или пък обезмаслител под мивката, защото са агресивни и опасни химикали, които при нарушаване на опаковката могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми или увреждане на мебелите наоколо.
Запалими препарати
Въпреки че са в шкафа под мивката, запалимите препарати, лакове, бои и някои почистващи препарати могат да предизвикат пожар, ако се държат в кухнята, където съществува риск заради печката, микровълновата или газовия котлон. Мястото им не е там, а по-скоро в друго помещение, далеч от нагряващи уреди.
8 начина да освежите кухнята без да правите основен ремонт
Хартиени принадлежности и кърпи
Кърпите могат да мухлясат или да се превърнат в среда за развитие на бактерии и патогени, ако се съхраняват на влажно място, каквото е шкафът под мивката. Хартиените кухненски изделия също могат да бъдат повредени и превърнати в негодни за употреба при протичане. Избягвайте да ги държите там.
3 прости стъпки да озарим кухнята
За какво можем да използваме шкафа под мивката все пак?