Снимка: istock
Стъклените и порцелановите чаши са прекрасни, когато са кристално чисти. По тях обаче за съжаление остават много петна, особено ако ги използваме за кафе, червено вино, плодови или зеленчукови сокове с наситени багрила.
При честа употреба и при неправилно и недостатъчно почистване стъклото става мътно, като на петна, а порцеланът – боядисан и със следи от напитките, които сте консумирали в него.
Повърхности, които никога да не почиствате с оцет
За щастие съществува много лесен и ефикасен начин да почистите любимите си чаши. Трябват ви ориз, оцет и препарат за съдове. Ето и рецептата:
Едни от най-неприятните грешки в почистването на дома
Изсипете ориза, сапуна и оцета в мръсната чаша. Напълнете я догоре с вода. Поставете ръката си отгоре така, че съдържанието да не може да излезе от нея. Разклатете много силно чашата, така че цялата вътрешност да се „изтърка“ от съставките вътре. Повторете, ако е необходимо. След това изплакнете добре и оставете да изсъхне.
3 рецепти за домашни препарати за почистване
Оризът има абразивни качества и достига до недостъпни за пръстите и гъбата за миене на съдове места. Оцетът разтваря наслагванията и оцветяванията по стените на стъклени и порцеланови съдове, като по този начин връща блясъка им.
5 неща в дома, които е добре да се почистват професионално
Ако петната са твърде упорити, накиснете чашите с оцет и ориз за през нощта. На сутринта повторете процедурата с разклащането и измиването.