Снимка: istock
Когато приготвяте плодове или зеленчуци в кухнята, голяма част от тях отиват в кофата за боклук. Обелки, кочани, стъбла – всички тези отпадъци всъщност могат да бъдат използвани за приготвянето на различни лакомства. Те са пълни с полезни хранителни вещества и определено не заслужават вашето пренебрежение.
3 начина да използвате масло от авокадо
Следващия път, когато посегнете да изхвърлите обелки или кочани от плодове и зеленчуци, спомнете си, че можете да ги претворите в нещо, което цялото семейство ще хареса. Ето и няколко идеи.
Превърнете стъблата на броколите във фалшиви пържени картофки
Броколи е вкусен и здравословен зеленчук, от който обаче се консумират само розичките. Това означава, че стъблата и кочаните на броколите отиват в кофата за боклук. По този начин не само разхищавате годна за консумация храна, но и хвърляте пари на вятъра.
За какво още да използвате водка, освен за пиене?
За да промените това, превърнете стъблата на броколите в прекрасни фалшиви пържени картофки. За целта ги нарежете на жулиени. Овкусете ги с различни подправки по избор. Напръскайте ги с няколко супени лъжици зехтин. Изпечете в тава с хартия на около 200 градуса до златисто.
Песто от стръковете на морковите
Когато пазарувате пресни моркови, те често идват заедно със зелените си стръкове. Вероятно ги изхвърляте в коша за боклук. Е, следващия път не го правете, защото от тези стръкове става прекрасно песто. То е пълно с витамини, антиоксиданти, витамини, предимно витамин А и С, калий, желязо, фосфор, калций, цинк.
За да си направите песто от стръковете на морковите, смелете ги в блендер заедно с няколко лъжици зехтин, ядки и подправки по избор. Този сос песто е подходящ за паста, различни меса, като дресинг за салати или просто за мазане на филийка.
Още нестандартни употреби на содата, за които не знаете
Превърнете цитрусовите обелки в бонбони
Цитрусовите плодове се консумират обелени. Тези обелки често отиват в коша за боклук. Следващия път не ги изхвърляйте, а ги превърнете в конфитюр или захаросани бонбони. За целта сварете обелките с малко захар в тенджера. Добавете малко вода, колкото да ги покрие. Варете до пълното разтваряне на захарта и сгъстяване на соса.
За да направите захаросани бонбони, нарежете обелките на тънки резени. Сложете ги в тенджера с вряща вода и варете, докато омекнат или 10 минути. С решетъчна лъжица прехвърлете резенчетата в тава с хартия за печене. Поръсете ги обилно със захар. Печете за около 15-20 минути, докато изсъхнат и се захаросат.
Превърнете ябълковите кочани в ябълков сок
За да си приготвите вкусен ябълков сок, събирайте всички кочани от ябълки и ги замразявайте. След като сте събрали по-голямо количество кочани, сложете ги в тенджера с вода и ги оставете да къкрят минимум 30 минути, за да наситят водата с хранителните си вещества, витамини и вкусове. Прецедете течността. Добавете малко мед или стевия по желание. Охладете напълно сока преди сервиране.
Снимка: iStock