Снимка: istock
Печената пуйка е едно от най-предпочитаните ястия за Коледа. Може да се приготви по много различни начини, като заема централното звездно място на празничната трапеза. Уханието и вкусът са чудесни, но стига да знаете как правилно да изпечете пуйката, така че да я направите максимално крехка, сочна и вкусна без да е прекалено препечена или пък недопечена.
Богата плънка за празнична пуйка
Когато готвите голяма пуйка (в някои случаи птицата може да достигне до 10 кг), правилното изпичане може да е истинско предизвикателство. Ако сте решили да напълните пуйката, трудностите се удвояват, защото при наличие на плънка изпичането може да е още по-бавно.
Чудите се колко време е нужно, за да изпечете достатъчно добре пуйката. Очаквате гости за празничната вечеря, а имате да приготвяте още толкова много гозби. Как да процедирате така, че хем да сготвите пуйката навреме, хем тя да не остане нито сурова, нито да изгори и да стане прекалено суха.
Трудни въпроси, но за щастие има отговори на тях.
Американската служба по безопасност на храните, цитирана от realsimple.com, дава съвети и насоки за това как най-добре да приготвите празничната си пуйка. Важно е да се отбележи, че е препоръчително да използвате вътрешен термометър, за да сте напълно сигурни, че месото е безопасно и добре сготвено. Пуйката е готова, когато достигне вътрешна температура от минимум 75 градуса.
Колко време е нужно, за да изпечете добре пуйката?
Най-добрата температура за печене на пуйка е по-ниската. За да стане сочна и крехка, пуйката е добре да се пече на по-слаб огън за по-дълго време. Ако е с пълнеж, времето се удължава. Най-добрата температура за печене на пуйката е около 160-170 градуса.
Ето и ориентировъчни часове на печене спрямо теглото на пуйката. Ориентировъчно ви са ви нужни по около 40-45 минути на килограм месо.
Колко време се пече пуйка без плънка:
Как се пече пуйка с плънка: