Най-честите грешки при подреждане на храна в хладилника.Снимка: istock
Хладилникът е необходимост, без която храната не може да се съхранява за дълъг период от време. Но често допускаме грешки в подреждането на продуктите в хладилника, което коства тяхната трайност и свежест.
Има някои трикове за правилно подреждане на хладилника, с помощта на които храната ви ще остане максимално свежа, трайна и вкусна, ще запази качествата си и ще ви спести пари.
Сложете яйцата на място, където температурата е постоянна. Обикновено на вратите на хладилниците има обособени гнезда за поставяне на яйца, но това е най-неподходящото място. Вратата на хладилника се отваря постоянно, което прави температурата там по-висока от необходимото. Съхранявайте ги на рафт, който е по-навътре в хладилника.
Пресните млека са продукт, чиято трайност не е особено дълга. Ето защо съхранението им на вратата на хладилника също не е никак добра опция. Поставяйте ги в най-вътрешната част на хладилника близо до задната му стена. Там температурата е най-ниска и е най-далече от навлизащия топъл въздух при отваряне.
Останалите млечни продукти, освен прясното мляко, могат да стоят на по-долен рафт, където температурата е сравнително постоянна, но не толкова ниска, каквато е нужна за пресните млека. Винаги поглеждайте срока им на годност и ги подреждайте така, че тези с най-кратък или наближаващ срок да са най-отпред.
Суровите меса и птици е добре да стоят на по-долен рафт, но не на най-долния. По този начин, ако случайно от тях капе вода или кръв, те няма да замърсят други продукти без опаковка.
Пресните зеленчуци се нуждаят от зона с по-ниска влажност в хладилника. Такава е зоната, оборудвана с чекмедже или шкаф. Там те са по-изолирани от останалата влага в хладилника. Не съхранявайте зеленчуците в найлонов плик.
Плодовете също се нуждаят от ниска влажност, за да не се скапят бързо. Отделно чекмедже в хладилника, различно от това за зеленчуците, е много добра опция за съхранение.
Месните деликатеси често се предлагат нарязани. Те са и пресни, което налага съхранението им в малко по-студени части на хладилника. Дръжте ги на по-високи рафтове.
Маслото и меките сирена не е необходимо да бъдат прекалено охлаждани. Те могат да стоят в отделения на вратата или на по-долни рафтове.
Сосове, дресинги, пресни течни подправки (не сухи), майонези, горчици, кетчуп са все продукти, които в повечето случаи съдържат консерванти. Те могат да стоят на вратата на хладилника, защото имат по-дълга трайност, дори при не толкова ниски температури.
Повечето натурални сокове са пастьоризирани. Те могат да се съхраняват на вратата на хладилника или на най-долния рафт, защото не изискват ниски температури. Това обаче не важи за непастьоризирани прясно изцедени сокове, които имат кратка трайност и могат да се развалят лесно.