Лесна свежа зеленчукова зимнина

Зеленчуци в буркан за зимата

25.08.2023г. / 14 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Средата на лятото е моментът, в който приготвяме любимата си зимнина. Понякога този процес е твърде сложен, което може да ви откаже от затварянето на буркани. Но не и ако знаете някои лесни трикове за затваряне на свежа зимнина, която има вкус на любимите ви пресни салати от лятото с хрупкави и свежи зеленчуци

Лесна рецепта за сушени домати в зехтин

Какви съставки са необходими за лесната зеленчукова зимнина, която да си приготвите?

  • 1 кг червени чушки;
  • 2 кг зрели червени домати;
  • 1 кг корнишони; 
  • 1 кг кромид лук;
  • 1 глава чесън; 
  • 2 връзки магданоз, ситно нарязани;
  • 1 кг моркови;
  • 100 мл олио или зехтин; 
  • 1 супена лъжица сол;
  • 1-2 чаени лъжици оцет на 1 литър;
  • 1 чаена лъжица захар на 1 литър. 

Бърза пикантна туршия с патладжани

Свързани статии

Зеленчуците се нарязват на едро. Наситнете магданоза без дръжките. Нарежете и чесъна, но не прекалено ситно. Сложете зеленчуците в голяма купа или легенче. Добавете олио или зехтин и сол. Разбъркайте добре. Оставете зеленчуците да пуснат сок за около 1 час. 

Разпределете зеленчуците в бурканите, които предварително сте стерилизирали и подсушили. Не използвайте твърде големи буркани, защото може да ви е трудно да прецените вместимостта и количеството течност в тях. Важно е да са напълно сухи. След като разпределите зеленчуците, залейте със соковете, които са пуснали в купата. Във всеки буркан добавете захар и оцет, като съобразите количеството течност. 

13 апетитни рецепти за туршии с камби и пиперки (галерия)

Варете бурканите на много слаб котлон за около 40 минути. Оставете да изстинат и съхранявайте на сухо, тъмно и проветриво място. 

Коментирай