Топ 5 бързи и лесни летни салати, които трябва да опитате

Разчупете рутината и опитайте нещо ново!

22.08.2022г. / 14 51ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Безспорно, когато става въпрос за хапване през лятото, всички предпочитаме леки храни, които няма да ни попречат да се отдадем на дълги разходки и забавления с приятели. Нещо вкусно и засищащо, което да ни зареди с енергия и добро настроение. Коя е храната на лятото? Това без съмнение е салатата! Във всички нейни разнообразни вариации.

Можем ли да изненадаме сетивата си, когато говорим за салати? Да, разбира се! Ще ви предложим няколко идеи, с които да разнообразите менюто си. Ето и кои са те:

Салата капрезе с диня и ягоди

Ще са ви необходими:

  • 3 ч. ч. диня, нарязана на кубчета;
  • 2 ч. ч. ягоди, нарязани на кубчета;
  • ½ ч. ч. натрошено фета сирене;
  • ¼ ч. ч. зехтин екстра върджин;
  • сол на вкус;
  • черен пипер;
  • босилек.

Смесете всичко в голяма купа. Разбъркайте леко, гарнирайте с босилека и поднесете.

Салата с царевица, бекон и халапеньо

Продукти:

  • 3 ч. ч. царевица;
  • 150 г бекон, запечен на тиган, нарязан на кубчета;
  • 1 люта чушка халапеньо (или обикновена люта чушка);
  • 1/3 ч. ч. майонеза;
  • 2 лайма (сока от тях);
  • щипка лют червен пипер;
  • щипка чесън на прах;
  • сол;
  • пипер;
  • магданоз.

Смесете всички съставки в голяма купа. Разбъркайте добре, докато се смесят. Не ви е необходима мазнина, тъй като беконът ще пусне своята. Гарнирайте с пресен магданоз.

Бърза гръцка салата

Ще ви трябват:

  • 500 г чери домати (нарязани на половинки);
  • 1 краставица, нарязана на лунички;
  • 1 ч. ч. маслини каламата (разполовени);
  • ½ глава червен лук (нарязан на тънки полумесеци);
  • 1 ч. ч. натрошено сирене фета.

За дресинга:

  • 2 ч. л. винен оцет;
  • сокът от ½ лимон;
  • 1 с. л. сушен риган;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 4 с. л. зехтин екстра върджин.

Направете салатата като смесите доматите, краставицата, лука и маслините. Нежно натрошете сиренето и го добавете. В малка купа направете дресинга – смесете оцета, лимоновия сок, ригана, солта и пипера. На тънка струйка добавете зехтина и разбъркайте. Полейте салатата с дресинга.

Салата с авокадо и пилешко

Ще са ви необходими:

  • 2 бр. пилешки гърди (сварени предварително) и нарязани на хапки;
  • 2 бр. авокадо, нарязано на кубчета;
  • 1 бр. манго (малко);
  • 1 ч. ч. нарязани домати;
  • ½ ч. ч. царевица от консерва;
  • ¼ глава червен лук, нарязана на ситно.

За дресинга:

  • сокът от ¼ лайм;
  • 3 ч. л. зехтин екстра върджин;
  • 2 с. л. пресен кориандър;
  • 1 с. л. нарязана на ситно люта чушка;
  • 2 ч. л. мед;
  • сол;
  • черен пипер.

В малка купа пригответе дресинга. Смесете останалите съставки и ги добавете към него. Разбъркайте добре. По желание можете да поднесете с препечен хляб или тортила.

Немска топла салата с картофи

Необходими продукти:

  • 1 кг пресни малки картофи;
  • 200 г бекон;
  • 1 глава ситно нарязан червен лук;
  • 6 с. л. винен оцет;
  • 3 с. л. вода;
  • 2 с. л. зехтин;
  • 2 с. л. дижонска горчица;
  • 1 ч. л. захар;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 2-3 пера зелен лук.

Сварете картофите, които предварително сте срязали наполовина. След като станат готови – отцедете излишната вода. Запържете бекона, докато придобие приятен загар. Отделете мазнината му в малка купичка. След това задушете лука. Когато той омекне, добавете оцета, водата, зехтина, горчицата и захарта. След като лукът се карамелизира, овкусете със сол и пипер. Смесете всички продукти – картофите, бекона (и неговата мазнина) и задушения лук. Разбъркайте. Най-накрая сложете и нарязания зелен лук.

Да ви е сладко!

Снимки: istock

Коментирай