Снимка: istock
Печените картофи със сигурност са една от най-вкусните и многофункционални гарнитури. Те са чудесен избор и като предястие. Хрупкави с вкусна коричка отвън, а толкова пухкави и меки отвътре. Със сигурност печените картофи са най-вкусни, когато са току-що излезли от фурната, но това не означава, че не можете да си ги претопляте.
Фантастичен трик за бързо белене на печени чушки
Най-неприятното нещо, което може да се случи с претоплянето на печените картофи е те да изсъхнат или да се втвърдят като гума. Има няколко начина да претоплите картофите, но можете да го направите така, че да възвърнете първоначалния им вкус и текстура.
Как правилно да претопляте печените картофи в различни уреди?
Във фурната
Най-доброто място, на което можете да претоплите картофите е там, откъдето изначално са излезли. Във фурната е най-подходящият начин да стоплите изстиналите останали картофи от вчера, без да ги пресушите и да ги направите твърди, както често се случва например в микровълновата.
Лесен начин да накарате тестото да бухва безотказно
Извадете картофите от хладилника да достигнат стайна температура. Загрейте фурната на 170 градуса. Сложете картофите върху лист хартия за печене в тава или директно върху решетката на фурната. Затопляйте в продължение на не повече от 20 минути.
В микровълнова
Микровълновата е най-често използваният уред за претопляне, защото става бързо и лесно. В много случаи обаче микровълновата прави храната „гумена“, твърда или сипкава. Същото е и с картофите. Ако ги претоплите просто така в микровълновата, ще станат сухи и ронливи. Затова е важно да ги покриете отгоре с влажна кухненска хартия. Тя ще задържи пара над картофите, което ще запази тяхната мекота и хрупкава коричка, и същевременно ще ги стопли.
Какво никога да не топлим в микровълновата?
На котлона
Използването на котлона е бърз начин да стоплите изстиналите картофи. За да направите това, първо загрейте котлона на слаб огън. Добавете малко мазнина и оставете да се стопли. Сложете картофите в тигана, като намалите още до минимума на температурата. Задушете под капак за около 4-5 минути.
Как правилно да съхранявате картофи така, че да не покълнат
В еърфрайър
Еърфрайърите са много удобни, защото приготвят храната бързо, лесно, без много или с никаква мазнина. В този уред можете и да претопляте храна. Загрейте еърфрайъра на 200 градуса. Поставете вътре картофите и изчакайте 4-5 минути.