Снимка: Крина.
Ако между работата, готвенето и домакинстването не ви остава време за маникюр, ако всеки път играете с децата си „друг път“, ако дори гледането на филм вече ви се струва лукс, значи сте типични съвременни семейни жени с твърде много ангажименти. Добрата новина е, че има малки трикове, с които да направите ежедневието си значително по-спокойно и да ви остане възможност за игри и разходки, книга или среща с приятелки. Не спирайте да четете – не само заради тайната, която ще ви разкрием, а и заради подаръка, който ще получите накрая…
Малка тайна за бърза, вкусна и здравословна вечеря
Като експерти в храненето, нашият трик за пестене на време (без пестене на грижи за семейството) е свързан с един хранителен продукт. Той е едновременно традиционен и модерен, вкусен и здравословен, познат и непознат. Нарича се Белен боб „Крина“ и е сред най-лесните начини да сготвите топла, домашна, пълноценна вечеря за половин час. Буквално.
Какво представлява беленият боб
Едва ли има семейство, в което не се сервира боб, но бавното приготвяне го превръща в храна предимно за почивните дни. Ако имате такива, разбира се…Но беленият боб „Крина“ е различен. Той няма твърда люспа – тя е внимателно премахната по механичен път, без използване на химикали и без предварително варене на зърната. Получава се чудесен, сух, добре обелен, качествен боб, който пази всичките си вкусови качества и полезни вещества, но дава и нещо повече. Има купища причини той отдавна да е любим на умните и практични домакини.
5 причини да използвате белен боб
Белен боб може да се готви дори когато имате по-малко от час за приготвяне на вечерята, не сте мислили предварително какво ще бъде менюто и не искате да натоварвате стомасите на любимите си хора. Ще ви изброим набързо цели 5 причини да заредите килера с белен боб:
• Вари се само за 30-35 минути (без тенджера под налягане).
• Няма нужда от предварително накисване, тъй като твърдата люспа я няма.
• Нежен е към стомаха, защото няма да консумирате несмилаемата целулоза в люспата.
• Има по-фина текстура, понеже съдържа само крехката сърцевина на зърната.
• Подходящ е за приготвяне на пухкави пюрета и гладки крем супи, които да разнообразят семейното меню.
Какво и как се готви с белен боб
Можете да използвате белен вместо традиционен боб във всяка една любима рецепта – от бабината бобена яхния до манастирската боб чорба, от бобената салата до коледните пълнени чушки с боб. Няма нужда да правите нищо специално, просто заменете традиционния боб с белен и следвайте рецептата, както я обичате. Има само един малък трик: намалете времето за приготвяне до 30-35 минути след завиране на боба и следете да не се превари, ако искате зърната да останат приятно цели.
Подаръкът? Ето как да го получите
Krina и шеф Силвена Роу стартират специална игра за всички любители на готварското изкуство. Нарича се „CHEF готвачът си ти“ и ще се проведе в периода от 01.02 до 31.03.2023 г.
Всеки, изпълнил пълните условия, може да спечели невероятни награди. Повече за играта можете да научите на promo.krina.eu.
Разкрийте кулинарните си умения и спечелете 1 от 8 мултикукъра Philips, 1 от 24 книги "Моята кухня" от шеф Силвена Роу или 1 от 80 карти с рецепти от Крина и шеф Силвена Роу.“
И още един подарък – изненада: специална рецепта на шеф Силвена Роу
Като кулинарен експерт с огромни познания и богат опит, шеф Силвена Роу също цени високо качествата на беления боб – предимно заради бързината на готвене и нежността на готовите ястия. Тя често го използва в традиционни български гозби, за да си спести време в кухнята, без да променя страхотния вкус на любимите си рецепти.
Нещо повече, шеф Роу създава авторски рецепти с белен боб за заетите съвременни домакини. Освен че са изумително вкусни, тези ястия добавят приятно разнообразие в семейното меню. И разбира се, са съобразени с модерните принципи на здравословното хранене, което е толкова важно за цялото семейство.
Подаряваме ви една от нейните страхотни рецепти, подходящи за студените зимни вечери: нежно-кадифена крем супа от белен боб с розмарин от шеф Силвена Роу. Тя става наистина бързо, има фина текстура, невероятен аромат и божествен вкус. И горещо ви препоръчваме да опитате това приказно изкушение.
Прочетете рецептата или вижте как се приготвя във видео.
Нежно-кадифена крем супа от белен боб с розмарин от шеф Силвена Роу
Продукти за 4 порции:
Приготвяне:
1. Загрейте зехтина в голяма тенджера на средно висока температура.
2. Добавете лука и гответе около 5 минути (или докато омекне до златисто). Добавете чесъна и гответе още няколко минути.
3. Прибавете боба, бульона, розмарина, солта и черния пипер. След като заври, оставете да къкри за около 35 минути.
4. Нарязания на кубчета бекон сложете в тава и печете 15-18 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато стане хрупкав.
5. Използвайте пасатор или блендер, за да пасирате супата до гладкост.
6. Поръсете с пушен червен пипер на вкус.
7. Добавете от хрупкавия бекон и украсете с микрорастения и ядливи цветя.
Допълнителен съвет от шеф Роу:
Тази супа е изключително подходяща за малките членове на семейството. Сервирайте за децата във вариант без черен пипер, пушен пипер и бекон, които може да добавите впоследствие към вашата порция.