3 рецепти за високопротеинови десерти

Десертите могат да бъдат освен вкусни и здравословни

25.02.2023г. / 10 04ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Все по-често чуваме, че за да сме здрави, да ускорим метаболизма и да сме във форма, трябва да приемаме повече протеини. Звучи ви скучно? Вероятно щом чуете думата „белтъчини“, се сещате за яйца и месо. Но защо трябва да се ограничавате само с тях? В следващите редове ви предлагаме няколко великолепни идеи за високопротеинови десерти. Ето ги и тях:

Накъсани палачинки с кускус

Необходими продукти:

  • ¼ чаша кускус;
  • 1/3 чаша мляко по избор (веган);
  • 2 големи яйца;
  • ¾ чаша кисело мляко с висок процент (3,6% или повече);
  • ванилов екстракт;
  • 1 с. л. захар;
  • ¼ ч. ч. брашно;
  • 1 ч. ч. масло;
  • ½ ч. ч. горски плодове;
  • щипка сол;
  • пудра захар за поръсване.
Свързани статии

В купа смесете кускуса и млякото. Добавете яйцата, киселото мляко, ваниловия екстракт, захарта и солта. Разбъркайте добре. След това добавете брашното и отново разбийте, до получаването на еднородна смес. Разтопете маслото в тиган, щом се загрее достатъчно, изсипете сместа за палачинките. Намалете топлината на котлона и печете с капак за около 13-15 минути. По средата на печенето обърнете от другата страна. Щом палачинката се изпече, разделете я на две и накъсайте всяка една част на малки парченца. Поръсете с пудра захар. Поднесете с кисело мляко и горски плодове.

* Рецептата съдържа около 376 калории/ 22 г протеин.

Пудинг с чиа и бадемово мляко


Необходими продукти:

  • 1 чаша бадемово мляко (плюс 2 допълнителни супени лъжици);
  • 1 с. л. кленов сироп;
  • 1 ч. л. ванилов екстракт;
  • ¼ ч. л. кардамон;
  • ¼ ч. л. сол;
  • 4 с. л. семена от чиа;
  • ½ ч. ч. къпини (нарязани на половинки);
  • 1/3 ч. ч. кисело мляко;
  • 1 нектарина (кайсия);
  • 2 с. л. накълцани бадеми.

В неголям съд загрейте бадемовото мляко, кленовият сироп, ванилията, кардамона и солта. Щом заври, махнете от котлона. В купа смесете семената от чиа и сместа с бадемовото мляко. Разбъркайте добре. След като изстине, покрийте с капак и оставете в хладилник за 12 часа или цяла нощ. Сервирайте пудинга с кисело мляко, бадеми, къпини и резенчета нектарина (или праскова).

* Рецептата съдържа около 300 калории/ 9 г протеин.

Овесен протеинов кекс

Ще са ви необходими:

  • ½ лимон;
  • 1 чаша овесени ядки;
  • 2 яйца;
  • 4 с. л. веган мляко по избор (за предпочитане овесено);
  • 4 с. л. кисело мляко;
  • 2 с. л. захар (и още 1 ч. л.);
  • 25 г протеин;
  • ¼ ч. л. сол;
  • ¼ ч. л. бакпулвер;
  • 2 с. л. счукани бадеми;
  • 1/3 ч. ч. горски плодове;
  • 2 с. л. нискомаслено крема сирене;
  • ½ ч. л. ванилов екстракт.
Свързани статии

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Настържете кората на половин лимон. Смелете овесените ядки в блендер до получаването на фино брашно. Добавете към него яйцата, млякото, протеина, настъргания лимон (и неговия сок), киселото мляко, захарта, солта и бакпулвера. Разбъркайте добре, докато се смесят съставките. Не бъркайте прекалено дълго, тъй като така рискувате да направите тестото прекалено твърдо. Добавете половината от горските плодове към кексовото тесто. Изсипете в намаслена тавичка. Поръсете с останалите плодове и бадеми. Печете за около 25-30 минути. Проверете дали е готово с дървена клечка. Възможно е да оставите кекса леко влажен, за да не стане след изпичането прекалено сух. Докато печете сладкиша, смесете крема сиренето с 1 ч. л. захар, заедно с 1-2 с. л. вода и бъркайте, докато се получи пухкав крем. Ако желаете, можете да добавите няколко капки ванилов екстракт. Сервирайте кекса с пухкавия крем.

* В рецептата се съдържат около 500 калории/ 26 г протеин.

Коментирай