Снимка: istock
Все по-често чуваме, че за да сме здрави, да ускорим метаболизма и да сме във форма, трябва да приемаме повече протеини. Звучи ви скучно? Вероятно щом чуете думата „белтъчини“, се сещате за яйца и месо. Но защо трябва да се ограничавате само с тях? В следващите редове ви предлагаме няколко великолепни идеи за високопротеинови десерти. Ето ги и тях:
Накъсани палачинки с кускус
Необходими продукти:
В купа смесете кускуса и млякото. Добавете яйцата, киселото мляко, ваниловия екстракт, захарта и солта. Разбъркайте добре. След това добавете брашното и отново разбийте, до получаването на еднородна смес. Разтопете маслото в тиган, щом се загрее достатъчно, изсипете сместа за палачинките. Намалете топлината на котлона и печете с капак за около 13-15 минути. По средата на печенето обърнете от другата страна. Щом палачинката се изпече, разделете я на две и накъсайте всяка една част на малки парченца. Поръсете с пудра захар. Поднесете с кисело мляко и горски плодове.
* Рецептата съдържа около 376 калории/ 22 г протеин.
Пудинг с чиа и бадемово мляко
Необходими продукти:
В неголям съд загрейте бадемовото мляко, кленовият сироп, ванилията, кардамона и солта. Щом заври, махнете от котлона. В купа смесете семената от чиа и сместа с бадемовото мляко. Разбъркайте добре. След като изстине, покрийте с капак и оставете в хладилник за 12 часа или цяла нощ. Сервирайте пудинга с кисело мляко, бадеми, къпини и резенчета нектарина (или праскова).
* Рецептата съдържа около 300 калории/ 9 г протеин.
Овесен протеинов кекс
Ще са ви необходими:
Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Настържете кората на половин лимон. Смелете овесените ядки в блендер до получаването на фино брашно. Добавете към него яйцата, млякото, протеина, настъргания лимон (и неговия сок), киселото мляко, захарта, солта и бакпулвера. Разбъркайте добре, докато се смесят съставките. Не бъркайте прекалено дълго, тъй като така рискувате да направите тестото прекалено твърдо. Добавете половината от горските плодове към кексовото тесто. Изсипете в намаслена тавичка. Поръсете с останалите плодове и бадеми. Печете за около 25-30 минути. Проверете дали е готово с дървена клечка. Възможно е да оставите кекса леко влажен, за да не стане след изпичането прекалено сух. Докато печете сладкиша, смесете крема сиренето с 1 ч. л. захар, заедно с 1-2 с. л. вода и бъркайте, докато се получи пухкав крем. Ако желаете, можете да добавите няколко капки ванилов екстракт. Сервирайте кекса с пухкавия крем.
* В рецептата се съдържат около 500 калории/ 26 г протеин.