4 рецепти за най-вкусния домашен шоколад

Направете си любимото сладко изкушение с продукти, които имате у дома

14.03.2023г. / 09 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Шоколадът – вероятно първата дума, която изниква в съзнанието ви, когато се сетите за нещо сладко. Хулен и обожаван, едва ли обаче има човек, който да не го харесва под някаква форма. Било то бял, черен, млечен, без захар или пък мляко. Ако този популярен продукт е сред тези, които обожавате, в следващите редове ви предлагаме няколко рецепти за приготвянето му у дома. Ето ги и тях:

Домашен бял шоколад

Необходими продукти:

  • 60 г какаово масло;
  • ¼ ч. ч. пудра захар (или 2 ч. л. мед);
  • 1 ванилия;
  • 3 с. л. сухо мляко;
  • щипка сол.

Първата стъпка от приготвянето на този шоколад е разтапянето на какаовото масло. За предпочитане е да направите това на водна баня. Ако пък желаете, можете да го разтопите и във микровълнова фурна, като разбира се, внимавате за времето. След като маслото се разтопи, към него добавете всички останали продукти и разбъркайте добре. По желание можете да добавите канела, кокосови стърготини, ядки, стафиди, червени боровинки, портокалови корички или нещо друго. Изсипете готовия шоколад във формички за лед (за предпочитане от по-малките или пък силиконови). Преместете шоколада в хладилника за няколко часа, докато стегне. Можете да почерпите вашите гости с домашно приготвени бонбони.

Домашен течен шоколад

Необходими продукти:

  • 250 г сухо мляко;
  • 4 с. л. какао;
  • 200 мл вода;
  • 250 г захар;
  • 1 пакет ванилена захар;
  • 100 г кокосово масло.

Смесете какаото със сухото мляко и добавете към тях ванилената захар. Разтворете захарта във водата, за да се получи захарен сироп. Загрейте съвсем леко сместа и добавете маслото. Към нея добавете и какаото. Налейте в купички или пък гарнирайте с натрошени бисквити и/или ядки.

Класически млечен шоколад

Ще ви трябват:

  • 150 г масло;
  • 10 с. л. какао на прах;
  • 4 с. л. кристална захар;
  • 200 мл краве мляко.
Свързани статии

Изсипете млякото в подходящ съд и загрейте леко на котлона. Разтопете маслото на водна баня (или във микровълнова фурна). Смесете захарта с какаото и добавете половин кафеена чашка мляко (от затопленото). Разбийте добре, докато сместа стане гладка. Към съда с мляко на котлона, добавяйте какаовата смес. Разбъркайте много добре, за предпочитане с дървена лъжица. Най-накрая прибавете и разтопеното масло. Цялата смес трябва да заври за около 2 минути на слаб огън. Изсипете готовия шоколад в силиконови формички или във форми за лед. Оставете в хладилника да се охлади за около 2-3 часа.

Домашен течен шоколад с лешници

Необходими продукти:

  • 300 мл прясно мляко;
  • 200 г сухо мляко;
  • 100 г лешници;
  • 200 г пудра захар;
  • 50 г какао;
  • 1 пакетче ванилена захар.

Смесете пудрата захар, маслото и прясното мляко в съд, а след това го сложете на котлона. След това с бъркане добавете какаото, ванилията и сухото мляко. Не забравяйте да бъркате постоянно, за да не се „захване“ сместа. Смелете лешниците на блендер и добавете към шоколада. Изсипете в купички или във форма за лед, сложете в хладилник и оставете за няколко часа да се охлади.

Коментирай