2 рецепти за торти с извара

Можете да си приготвите вкусна торта у дома

23.03.2023г. / 06 17ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Макар и да ви звучи несъвместимо, всъщност изварата има своето място в сладкарството. Този обикновен продукт, макар и подценяван, може да бъде едно прекрасно допълнение към всяка диета, особено ако се стремите да приемате повече протеини.

В следващите редове ви предлагаме две страхотни рецепти за сладкиши с извара. Ето ги и тях:

Изварена торта парфе с киви

Необходими продукти:

  • 200 г пандишпанов блат (готов или домашен);
  • 100 г счукани лешници;
  • 150 г разтопено масло.

За пълнежа:

  • 6 листчета желатин;
  • 500 г извара;
  • 150 г захар;
  • 2 лимона (сока от тях);
  • 4 с. л. портокалов ликьор;
  • 5 кивита.

За гарниране:

  • 1 пакетче желатин;
  • 250 мл сметана;
  • 2 с. л. захар.
Свързани статии

За основата на тортата пандишпановият блат се натрошава с точилка, като преди това сте го поставили в здрав плик. Получените трохи се смесват със счуканите лешници. Към тях добавяте и разтопеното масло и разбърквате добре. Намаслете разглобяема форма за торти и след това разпределете равномерно получената смес. Уплътнете с помощта на супена лъжица. За да приготвите пълнежа, смесете желатина и водата и оставете да престои. С миксер разбъркайте изварата, захарта и лимоновия сок. Загрейте желатина и бъркайте постоянно докато се разтвори, като през това време добавяте изварената смес. Когато започне да се сгъстява, към нея добавете разбитата сметана, захарта и ликьора. Изсипете пълнежа във формата и изравнете с помощта на лъжица или шпатула. Сложете тортата в хладилник за 2-3 часа. Преди поднасянето декорирайте с нарязаното киви.

Торта „Чери“

Продукти:

За блата:

  • 150 г готов пандишпанов блат;
  • 125 г краве масло.

За пълнежа:

  • 370 г вишни;
  • 2 с. л. вишновка;
  • 50 г захар;
  • 25 г нишесте.

За изварения слой:

  • 4 листчета желатин;
  • 200 г извара;
  • 75 г захар;
  • 50 мл мляко;
  • 200 мл сметана за разбиване.

За желето:

  • 4 листчета желатин;
  • 200 мл сок от вишни;
  • 2 с. л. вишновка;
  • 50 г захар.

За декорация:

  • 100 мл сметана за разбиване;
  • 1 с. л. вишновка.
Свързани статии

Поставете блата в здрав полиетиленов плик, натрошете го и го изсипете в купа. Разтопете маслото и го добавете към получените трохи. Намазнете разглобяема форма и в нея разпределете равномерно блата. Изсипете вишните в цедка или гевгир, а полученият сок се запазва. Измерете 150 мл за пълнежа и 100 мл за желето. Смесете сока от вишни, вишновката и захарта. Разтворете нишестето в 3 с. л. от получената течност, а останалата сложете да кипне. Добавете нишестето, оставете да заври отново. Добавете и вишните. Оставете да се охлади и разпределете върху блата. За изварения слой се приготвя желатин според инструкциите и след това се прибавят изварата, захарта, млякото и сметаната. За желето отново спазвайте инструкциите за приготвяне на желатина, като добавите към него сока от вишни, захарта и вишновката. Залейте и оставете да се охлади поне за няколко часа. Преди да поднесете тортата, разбийте сметаната, добавете вишновката и декорирайте с шприц.

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )