Снимка: istock
Периодичното гладуване се наложи като водеща тенденция в храненето, като в негова подкрепа могат да се изкажат мнозина. Доскоро се смяташе, че при този режим трябва да се пропуска закуската, но най-новите изследвания сочат, че фастингът има още по-добри резултати ако се практикува първо хранене рано сутрин, а последно – най-късно до 16 часа следобед. За да избегнете пиковете на глюкоза, препоръчително е първото хранене за деня да е богато на протеини.
В този ред на мисли ще ви споделим няколко идеи за високопротеинови закуски, които ще ви дадат страхотен старт на деня. Ето ги и тях:
Лесни протеинови палачинки
Необходими продукти:
Първата стъпка от направата на палачинките е да смесите банана, яйцата, овесените ядки, содата, млякото, протеина и канелата. Миксирайте в блендер 1-2 минути до получаването на гладка смес (ако ядките не са се разтворили напълно, блендирайте още малко). Намаслете тигана с малко кокосово масло и изсипете малко от сместа. Печете палачинките, докато на повърхността им се получат балончета и придобият златист загар. След това обърнете от другата страна. Готовите палачинки сервирайте с кленов сироп, горски плодове или ядков тахан.
3 рецепти за високопротеинови десерти
Количеството смес има 437 калории/31 г протеин.
Бъркани яйца с босилек, спанак и домати
Ще ви трябват:
Затоплете мазнината в подходящ съд. След това добавете нарязаните на ситно домати и ги задушете докато омекнат. Докато доматите се приготвят, разбийте яйцата и киселото мляко, като добавите 2 с. л. вода и босилека. Махнете доматите от тигана и ги сложете в чиния. На тяхно място сложете спанака за няколко минути, докато стане готов. Сложете и него в чинията. Накрая изсипете яйчената смес и разбъркайте, докато яйцата станат готови. Сервирайте върху канапето от спанак.
Порцията съдържа 297 калории/20 г протеин.
Овесена каша с компот от боровинки
Необходими съставки:
В подходящ съд изсипете овесените ядки заедно с 400 мл вода. Гответе ги около две минути, докато сместа се сгъсти. Махнете от котлона и сложете 1/3 от млякото. През това време направете „компота“ от боровинки – изсипете ги в подходящ съд, добавете 1 с. л. вода и меда. Бъркайте докато сместа се сгъсти, а боровинките се сготвят, но запазят формата си. Изсипете кашата в купи, а отгоре сложете малко от боровинковия компот.