Снимка: istock
Вероятно след празничното похапване ви се иска да си дадете малко почивка и да заложите на по-нискокалорични ястия. В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за такива рецепти. Ето ги и тях:
Ястие с грах, карфиол и къри по индийски
Необходими продукти:
Загрейте 1 с. л. олио в тиган и сложете сиренето за съвсем малко, докато хване лек загар. Извадете го и го оставете настрана. Добавете другата супена лъжица олио и запържете нарязания на ситно карфиол, гответе го за 10-ина минути, докато покафенее. Добавете лука и ако е необходимо още малко мазнина. Гответе за около 5 минути, докато омекне. Нарежете на ситно чесъна, добавете него, пастата тика масала, доматеното пюре и малко вода (ако е необходимо). Оставете да заври, покрийте с капак и гответе на тих огън за около 20 минути, докато карфиолът омекне. Добавете граха и запеченото сирене и гответе още 5 минути. При сервиране поднесете със ситно нарязан кориандър. По желание, можете да добавите и варен ориз или арабска питка.
Бърза супа минестроне
Ще ви трябват:
Можете да си приготвите бульона като към 1 литър вода добавите 2 кубчета бульон или пък ползвате готов. След като той заври, добавете към него доматите и спагетите (които трябва предварително да начупите). Варете за 6-7 минути, а ако е необходимо, малко повече. Добавете готовият микс зеленчуци и отново оставете да заври. Оставете на тих огън за около 2 минути, докато съставките се смесят добре. При сервиране гарнирайте с песто, зехтин и пармезан.
Пиле с броколи и кафяв ориз
Необходими продукти:
Сварете броколите за няколко минути. В голям тиган загрейте мазнината, запържете чесъна, лука и джинджифила за около 2 минути. Добавете към тях и лютия пипер, а след това пилето. Разбъркайте и гответе още 2 минути. Прибавете сварените и отцедени броколи, меда и малко вода. Гответе докато закипи, а след това оставете да къкри на слаб огън няколко минути. Добавете сол и червен пипер на вкус. Сварете кафявия ориз и сервирайте.
Да ви е сладко!