3 рецепти за нискокалорична вечеря

Сгответе бърза супа

22.04.2023г. / 11 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно след празничното похапване ви се иска да си дадете малко почивка и да заложите на по-нискокалорични ястия. В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за такива рецепти. Ето ги и тях:

Ястие с грах, карфиол и къри по индийски

Необходими продукти:

  • 2 с. л. олио;
  • 225 г меко сирене;
  • 1 глава карфиол;
  • 2 глави лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 2 с. л. паста тика масала;
  • 500 г доматено пюре;
  • 200 г замразен грах;
  • пресен кориандър.

Загрейте 1 с. л. олио в тиган и сложете сиренето за съвсем малко, докато хване лек загар. Извадете го и го оставете настрана. Добавете другата супена лъжица олио и запържете нарязания на ситно карфиол, гответе го за 10-ина минути, докато покафенее. Добавете лука и ако е необходимо още малко мазнина. Гответе за около 5 минути, докато омекне. Нарежете на ситно чесъна, добавете него, пастата тика масала, доматеното пюре и малко вода (ако е необходимо). Оставете да заври, покрийте с капак и гответе на тих огън за около 20 минути, докато карфиолът омекне. Добавете граха и запеченото сирене и гответе още 5 минути. При сервиране поднесете със ситно нарязан кориандър. По желание, можете да добавите и варен ориз или арабска питка.

Бърза супа минестроне

Ще ви трябват:

  • 1 л зеленчуков бульон;
  • 400 г домати от консерва (нарязани);
  • 100 г спагети;
  • 350 г замразен зеленчуков микс за супа;
  • 4 с. л. песто;
  • зехтин;
  • малко пармезан за сервиране.

Можете да си приготвите бульона като към 1 литър вода добавите 2 кубчета бульон или пък ползвате готов. След като той заври, добавете към него доматите и спагетите (които трябва предварително да начупите). Варете за 6-7 минути, а ако е необходимо, малко повече. Добавете готовият микс зеленчуци и отново оставете да заври. Оставете на тих огън за около 2 минути, докато съставките се смесят добре. При сервиране гарнирайте с песто, зехтин и пармезан.

Пиле с броколи и кафяв ориз

Необходими продукти:

  • 200 г цветчета от броколи;
  • 200 г пилешки гърди;
  • 15 г джинджифил;
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 глава червен лук;
  • 1 печена червена чушка (от буркан);
  • 2 ч. л. зехтин;
  • 1 ч. л. лют пипер;
  • 1 с. л. соев сос (с намалено съдържание на сол);
  • 1 с. л. мед;
  • 1 ч. ч. кафяв ориз.

Сварете броколите за няколко минути. В голям тиган загрейте мазнината, запържете чесъна, лука и джинджифила за около 2 минути. Добавете към тях и лютия пипер, а след това пилето. Разбъркайте и гответе още 2 минути. Прибавете сварените и отцедени броколи, меда и малко вода. Гответе докато закипи, а след това оставете да къкри на слаб огън няколко минути. Добавете сол и червен пипер на вкус. Сварете кафявия ориз и сервирайте.

Да ви е сладко!

Коментирай