3 рецепти за пролетни ястия

Опитайте мароканска салата с моркови

29.04.2023г. / 06 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта е тук и с нея идва и желанието за нещо ново и свежо. За да подобрите усещането за самите себе си и своето настроение, в следващите редове ви предлагаме няколко лесни и свежи рецепти. Ето ги и тях:

Пролетна салата с козе сирене

Ще са ви необходими:

За сиренето:

  • 550 г козе сирене;
  • 2 големи яйца;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 150 г галета;
  • ½ ч. ч. олио.

За салатата:

  • 1/3 ч. ч. зехтин;
  • сокът от ½ лимон;
  • 1 скилидка чесън;
  • 2 с. л. оцет;
  • 1 ч. л. мед;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 300 г бейби спанак (или рукола);
  • 150 г чери домати;
  • 1 малка краставица;
  • ¼ глава червен лук.

Първата стъпка от приготвянето на салатата е сиренето. Нарежете го на кубчета, които да не са много дебели. Сложете го във фризер за около 30 минути. В плитка купа разбийте яйцата и подправете със сол и черен пипер. В друга купа изсипете галетата. Извадете сиренето и го поставете първо в яйцата, след това в галетата. Подредете парченцата върху малка тава за печене. Ако сиренето започне да става меко, сложете го във фризера за 10-ина минути. В средно голям тиган загрейте олиото. Запържете сиренето за около 2 минути от едната страна, а след това и от другата, докато придобие златист загар. Готовите парчета сирене сложете в чиния, върху която предварително сте поставили кухненска хартия. Поръсете ги със сол (обикновена или морска). В малка купа разбийте зехтина, лимоновия сок, чесъна, оцета и меда. Добавете сол и черен пипер. В голяма купа нарежете и смесете бейби спанака, доматите, краставиците и лука и овкусете. Отгоре добавете парченцата козе сирене.

3 рецепти за нискокалорична вечеря

Пиле с лимон и сметана

Ще ви трябват:

  • 60 г брашно;
  • 100 г пармезан;
  • 1 ч. л. сух чесън;
  • кората и сокът от ½ лимон;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 3 пилешки гърди (без кожа);
  • 2 с. л. зехтин;
  • 1 ч. л. масло;
  • 2 скилидки чесън;
  • 250 г бейби спанак;
  • 130 мл сметана;
  • 100 мл пилешки бульон;
  • 1 лимон;
  • 30 г пресен босилек.

В голяма купа смесете брашното, заедно с 30 г от пармезана, чесъна на прах и кората от лимон. Подправете със сол и пипер и разбъркайте добре. Потопете пилешките гърди в сместа от брашно, сложете ги в чиния и оставете настрана. В по-дълбок тиган загрейте мазнината и пържете пилешкото и от двете страни докато придобие златист загар. Оставете ги върху кухненска хартия. Намалете температурата и добавете маслото в тигана. Наситнете чесъна и го запържете за около 1 минута, добавете и спанака и гответе докато омекне. Прибавете пилешкия бульон, сметаната и останалия пармезан. Ако е необходимо, овкусете със сол и пипер. Разбъркайте. Нарежете лимона на полумесеци и ги добавете в тигана, гответе за 3-4 минути. Сложете пилешкото и гответе заедно още няколко минути. Преди да сервирате, гарнирайте с босилек.

3 високопротеинови закуски, с които да се заредите с енергия

Мароканска салата с моркови

Необходими продукти:

  • 450 г моркови;
  • 100 г светли стафиди;
  • 100 г фъстъци;
  • 30 г пресен кориандър;
  • 2 стръка зелен лук;
  • 30 мл зехтин;
  • 2 с. л. чили паста;
  • 1 с. л. мед;
  • сокът и кората от 1 лимон;
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 ч. л. настърган пресен джинджифил;
  • кимион;
  • сол;
  • черен пипер.

В голяма купа смесете морковите, стафидите, фъстъците, кориандъра и зеления лук. В по-малка купичка разбъркайте добре заедно зехтина, сока и настърганата кора от лимона, чили пастата, меда, чесъна, джинджифила и кимиона. Изсипете така получения дресинг върху салатата и овкусете със сол и черен пипер.

2 рецепти за торта с извара

Коментирай