3 здравословни рецепти за Гергьовден

Опитайте нещо различно за празника

04.05.2023г. / 09 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно ви е писнало да готвите едни и същи рецепти всяка година. Междувременно усещате, че сте притиснати от времето, не можете да измислите нещо различно и нямате време за експерименти. В следващите редове ще се опитаме да променим това като ви предложим няколко лесни варианта на ястия с агнешко, които ще ви помогнат да разнообразите празничната трапеза и да спечелите комплиментите на гостите си. Ето ги и тях:

Лесна рецепта за агнешко в гювече

Необходими продукти:

  • 500 г агнешко месо;
  • 1 голяма глава лук;
  • 2 големи моркова;
  • 2 скилидки чесън;
  • 2 с. л. зехтин;
  • смес от готови подправки за агнешко;
  • 400 г нарязани домати (от консерва);
  • 400 г нахут (от консерва);
  • 200 г сушени кайсии;
  • 2 кубчета пилешки бульон (или 600 мл).

При сервирането:

  • 120 г семена от нар;
  • 2 големи шепи пресен кориандър.

Загрейте фурната на 180 градуса. В подходящ съд изсипете зехтина. Нарежете агнешкото на кубчета и го запържете от всички страни. Извадете го от съда. След това в него сложете наситнените лук и моркови и гответе 2-3 минути до златисто. Добавете нарязания чесън и гответе още 1 минута. Добавете подправките и доматите и разбъркайте. Изсипете ги в гювечето, като добавите нахута и кайсиите. Залейте с бульона, сложете на котлона докато заври. След това преместете във фурната. Сложете капака и гответе за около 1 час. Ако след това време ви се струва, че месото не е готово, върнете го обратно в печката за още 20 минути. Преди да сервирате, поръсете с нар и кориандър. Ако желаете, можете да добавите и ориз или кускус.

Рецепти за Гергьовден

Ястие с къри и остатъци от агнешко

Ще ви трябват:

  • 500-700 г остатъци от печено агнешко месо;
  • 400 г нарязани домати от консерва;
  • 2 глави лук;
  • 1 скилидка чесън;
  • 1 парче джинджифил (колкото палец);
  • 2 с. л. олио;
  • 4 с. л. къри паста;
  • ½ червена люта чушка (или лют пипер);
  • 1 пръчка канела;
  • 200 мл агнешки бульон;
  • 1 малка връзка кориандър;
  • подправка за агнешко.

По желание за сервиране:

Сварен ориз басмати, арабска питка и кисело мляко.

Сложете лука, чесъна и джинджифила заедно с 200 мл вода в кухненски робот. Миксирайте до получаването на еднородна паста. В тенджера загрейте олиото и запържете лучената смес, докато течността се абсорбира и лукът започне да става златистокафяв. Добавете къри пастата и запържете още 1 минута. Разбъркайте доматите, канелата и лютата чушка (или пипер). Налейте бульона и оставете да заври. Добавете агнешкото и гответе под капак за 1 час. След това махнете капака и гответе още 15 минути. Подправете на вкус и нарежете кориандъра. Преди сервиране по желание поднесете с ориз, арабски хляб и кисело мляко.

Агнешки гювеч с печени чушки

Агнешко със средиземноморски зеленчуци

Необходими продукти:

  • 1 с. л. зехтин;
  • 250 г постно агнешко месо, нарязано на тънки филийки;
  • 140 г шалот;
  • 2 големи тиквички;
  • ½ ч. л. смлян кимион;
  • червен пипер;
  • смлян кориандър;
  • 1 червена чушка;
  • 1 зелена чушка;
  • 1 оранжева/жълта чушка;
  • 1 скилидка чесън;
  • 150 мл зеленчуков бульон;
  • 250 г чери домати;
  • шепа пресен кориандър.

Загрейте зехтина в дълбок тиган. Гответе агнешкото и шалота на силен огън за 2-3 минути, докато придобият златист цвят. Добавете тиквичките, гответе и тях докато омекнат. Прибавете подправките, разбъркайте и след това сложете и нарязаните чушки и чесъна. Намалете котлона, варете 4-5 минути, докато зеленчуците омекнат. Налейте бульона и разбъркайте. Добавете доматите, подправете и покрийте с капак. Гответе на слаб огън за още 15 минути и разбърквайте от време на време. Преди да сервирате, добавете малко пресен кориандър.

Да ви е сладко!

10 пролетни рецепти с пресни картофи

Коментирай