Снимка: istock
Вероятно ви е писнало да готвите едни и същи рецепти всяка година. Междувременно усещате, че сте притиснати от времето, не можете да измислите нещо различно и нямате време за експерименти. В следващите редове ще се опитаме да променим това като ви предложим няколко лесни варианта на ястия с агнешко, които ще ви помогнат да разнообразите празничната трапеза и да спечелите комплиментите на гостите си. Ето ги и тях:
Лесна рецепта за агнешко в гювече
Необходими продукти:
При сервирането:
Загрейте фурната на 180 градуса. В подходящ съд изсипете зехтина. Нарежете агнешкото на кубчета и го запържете от всички страни. Извадете го от съда. След това в него сложете наситнените лук и моркови и гответе 2-3 минути до златисто. Добавете нарязания чесън и гответе още 1 минута. Добавете подправките и доматите и разбъркайте. Изсипете ги в гювечето, като добавите нахута и кайсиите. Залейте с бульона, сложете на котлона докато заври. След това преместете във фурната. Сложете капака и гответе за около 1 час. Ако след това време ви се струва, че месото не е готово, върнете го обратно в печката за още 20 минути. Преди да сервирате, поръсете с нар и кориандър. Ако желаете, можете да добавите и ориз или кускус.
Ястие с къри и остатъци от агнешко
Ще ви трябват:
По желание за сервиране:
Сварен ориз басмати, арабска питка и кисело мляко.
Сложете лука, чесъна и джинджифила заедно с 200 мл вода в кухненски робот. Миксирайте до получаването на еднородна паста. В тенджера загрейте олиото и запържете лучената смес, докато течността се абсорбира и лукът започне да става златистокафяв. Добавете къри пастата и запържете още 1 минута. Разбъркайте доматите, канелата и лютата чушка (или пипер). Налейте бульона и оставете да заври. Добавете агнешкото и гответе под капак за 1 час. След това махнете капака и гответе още 15 минути. Подправете на вкус и нарежете кориандъра. Преди сервиране по желание поднесете с ориз, арабски хляб и кисело мляко.
Агнешко със средиземноморски зеленчуци
Необходими продукти:
Загрейте зехтина в дълбок тиган. Гответе агнешкото и шалота на силен огън за 2-3 минути, докато придобият златист цвят. Добавете тиквичките, гответе и тях докато омекнат. Прибавете подправките, разбъркайте и след това сложете и нарязаните чушки и чесъна. Намалете котлона, варете 4-5 минути, докато зеленчуците омекнат. Налейте бульона и разбъркайте. Добавете доматите, подправете и покрийте с капак. Гответе на слаб огън за още 15 минути и разбърквайте от време на време. Преди да сервирате, добавете малко пресен кориандър.
Да ви е сладко!