3 идеи за бюджетни рецепти

Изненадайте гостите си с бананови близалки

22.05.2023г. / 14 50ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато става дума за добра форма и здравословно хранене, понякога сме склонни да мислим, че в основата на всичко са добрите финансови възможности. Липсата на време и високите цени в условията на финансова криза са предизвикателства за всяка домакиня. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за бюджетни рецепти. Ето ги и тях:

Паста с малки кюфтенца

Необходими продукти:

  • 220 г спагети;
  • 1 с. л. слънчогледово олио;
  • 300 г кайма смес (овкусена);
  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 2 с. л. кетчуп;
  • 2 консерви нарязани домати;
  • 1 връзка магданоз;
  • няколко листа босилек.


От каймата оформете малки кюфтенца. В дълбок тиган изсипете мазнината и я загрейте. Сложете кюфтенцата и ги запържете от всяка страна, докато придобият кафеникав загар. Добавете наситнения лук и чесъна и гответе докато те омекнат. След това добавете магданоза, кетчупа и нарязаните домати, заедно с 400 мл вода. Ако е нужно, увеличете температурата, докато сместа заври. Прибавете спагетите и гответе още 15-ина минути, като през това време разбърквате често. Когато сосът се редуцира и спагетите са готови, махнете от котлона. По желание поръсете със ситно нарязани листа босилек, преди да сервирате.

Замразени бананови близалки


За да си ги приготвите, ще ви трябват:

  • 1 банан;
  • 8 ягоди;
  • 100 г цедено кисело мляко;
  • 200 г черен шоколад;
  • 4 дървени пръчици за сладолед;
  • 1 с. л. захарни пръчици за декорация.


За да си приготвите тези вкусни близалки, първо обелете банана и го разрежете на 4 равни части. Вземете дървена пръчица и започнете да нанизвате вашата близалка, като първо сложите ягода, след това парче банан и накрая – отново ягода. Застелете плитка тавичка или голяма чиния с хартия за печене, наредете отгоре близалките и ги сложете във фризера за около час. Изсипете цеденото мляко в чаша. Извадете близалките, махнете ягодките и потопете бананите в млякото, после отново върнете ягодите на сладоледената пръчка. Сложете ги обратно във фризера. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна (за около 30 секунди) и го изсипете в плитка купичка. Извадете близалките от фризера и потопете върха им в шоколада, а след това поръсете със захарни пръчици. Замразете отново. Можете да ги съхранявате във фризера около седмица.

Веганска салата с бърза туршия

Ще ви трябват:

  • 200 г кускус;
  • 400 г салатен боб от консерва;
  • 1 с. л. зехтин;
  • ½ ч. л. лют пипер;
  • 1 връзка копър;
  • 6 репички;
  • половин краставица.

За бързата туршия:

  • 1 глава червен лук;
  • ¼ (малка) червена зелка;
  • 2 с. л. бял оцет;
  • 1 с. л. кафява захар;
  • ¼ връзка копър.


За да си приготвите бързата туршия, нарежете всички продукти на ситно, смесете ги в купа и добавете оцета, захарта и щипка сол. Оставете настрани. В дълбок съд изсипете 280 мл вода и оставете да кипне. Добавете кускуса и оставете на котлона за около 5 минути. След това покрийте съда с капак и махнете от котлона. Отцедете боба, добавете лютия пипер (и други подправки по желание) и разбъркайте заедно със зехтина. Нарежете копъра и го сложете при кускуса. За сервиране изберете голяма чиния, като в нея наредите бързата туршия, кускуса, репичките, боба, краставицата. Поръсете с малко копър и ако е нужно, овкусете допълнително със сол.

Да ви е сладко!

Коментирай