Снимка: istock
Ако сладкишите са вашата страст и просто не можете да спрете да мислите за тях… Винаги можете да изберете здравословен вариант на любимите ви захарни изкушения. Като бонус ще получите и калории, които ще трябва да изгорите, за да си ги приготвите.
В следващите редове ще ви предложим няколко идеи за вкусни и питателни сладкиши. Ето ги и тях:
Здравословен ябълков крънч
Необходими продукти:
Обелете, почистете и нарежете всички ябълки. Сложете ги в малък съд и към тях добавете 6 с.л. вода. Задушете (за около 7-8 минути) на средновисока температура като разбърквате от време на време, докато ябълките поомекнат. Имайте предвид, че едни ябълки ще омекнат повече, а другите ще запазят вида си. Изсипете овесените ядки, канелата и ванилията в купа. Към тях добавете 3 с.л. от ябълковата смес, олиото и 100 г от соевото мляко. Смесете всичко много добре, като използвате ръцете си, докато сместа напомня едра гранола. Върху малка тавичка поставете хартия за печене и изсипете вътре сместа. Запечете я за около 10-тина минути, след което разбъркайте добре и запечете отново за 10 минути. Оставете да се охлади за около 5 минути. В подходящ съд изсипете млякото и след това останалите ябълки. Най-отгоре сложете и овесения крънч. Запечете за 10 минути, докато придобие златистокафеникав загар.
Плодов пудинг
Ще ви трябват:
В голяма купа смесете горските плодове, захарта и сладкото, след това добавете и крушите и разбъркайте. Преместете в съд за печене, покрийте с фолио и печете за около 20 минути на 190 градуса, докато крушите омекнат. Смесете галетата и маслото и разпръснете върху плодовете. Печете отново, този път без капак за около 10-15 минути, докато сладкишът стане златист и хрупкав. Сервирайте, докато е още топъл.
Няколко идеи за вечеря, която съдържа само 400 калории
Здравословен бананов хляб
Необходими продукти:
Намаслете формичка за хляб и застелете отгоре с хартия за печене. Смесете брашната, содата и бакпулвера и щипка сол в голяма купа. В отделен съд сложете бананите, кленовия сироп, яйцата и млякото. Ако използвате орехи, добавете и тях. Смесете сухите и мокрите съставки и разбъркайте енергично. Печете за около 1 час и 15 минути и изпробвайте дали е готово с дървена клечица. Можете да хапвате този сладкиш както топъл, така и охладен.
Да ви е сладко!