Подправки и храни - как да ги комбинираме за вкусни ястия

Няколко идеи за вашата кухня

05.07.2023г. / 13 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли да готвите? Дори и готвенето да не е сред любимите ви занимания, няма няма да отречете, че обичате домашната вкусна кухня. За да бъде тя обаче такава е важно какви подправки да добавим към нашите рецепти. Днес споделяме с вас малко информация за това как да добавите повече вкус и аромат в чинията си. 

Кои подправки към кои храни си подхождат? Вижте в следващите редове. 

Говеждо месо - подправките, с които може да го комбинирате са дафинов лист, чили, къри, копър, джинджифил, горчица, червен пипер, майорана, риган, магданоз, розмарин, мащерка.

Свинско месо – Подхождат му аромати, като бахар, босилек, кардамон, карамфил, къри, джинджифил, майорана, горчица, риган, червен пипер, магданоз, розмарин, градински чай, чубрица, мащерка.

Агнешко месо – Повече вкус ще му придадат босилек, кардамон, къри, копър, майорана, мента, риган, червен пипер, розмарин, куркума.

Запечени сандвичи с билково масло и сирене

Птиче месо – Прекрасно може да овкусите с бахар, анасон, дафинов лист, лют червен пипер, къри, копър, джинджифил, майорана, горчица, индийско орехче, червен пипер, магданоз, черен пипер, градински чай, чубрица, естрагон, мащерка.

Риба – Рибата обича подправки като бахар, анасон, босилек, дафинов лист, лют пипер, див лук, къри, копър, джинджифил, майорана, индийско орехче, риган, червен пипер, магданоз, естрагон, мащерка.

Скариди – чесън, лют червен пипер, сушена лимонова кора, естрагон. 

Раци – естрагон, чили, босилек.

За хляб – див лук, розмарин, риган, магданоз. 

Сирене – овкусете вашето сирене с босилек, копър, магданоз, мащерка, градински чай. 

Яйца – яйцата стават по-вкусни с босилек, див лук, копър, магданоз, мащерка, розмарин. 

С какво да заместите вредните съставки в сладкишите

Плодове – Плодовете също може да овкусите, когато ги поднасяте под различна форма. Подходящи вкусове за тях са бахар, анасон, канела, карамфил, къри, джинджифил, мента, индийско орехче, черен пипер.

Зеленчуци

Зелен фасул - копър, майорана, индийско орехче, риган. Червено цвекло - бахар, индийско орехче.

Броколи - горчица, индийско орехче, градински чай.

Моркови - копър, индийско орехче, магданоз, розмарин, мащерка.

Краставици - босилек, копър, магданоз.

Как правилно да използвате различните мазнини за готвене

Патладжан - риган, магданоз.

Гъби - чесън, градински чай.

Грах - майорана, мента.

Домашно масло от сметана

Картофи - див лук, кимион, копър, чесън, боздуган, розмарин, естрагон.

Тиква - кардамон, джинджифил, индийско орехче, канела.

Домат -- бахар, босилек, карамфил, кимион, копър, майорана, риган.

Ориз – той си подхожда с вкусове като лук, кимион, къри, индийско орехче, магданоз, шафран, куркума.

Снимка: istock

Коментирай