Снимка: istock
Лятото е в разгара си и всички ние се възползваме от времето навън, за да се събираме заедно, без значение дали е делник или празник. А каква по-добра възможност да направим това около вкусна трапеза, с току-що приготвено барбекю? Какво липсва още? Разбира се – вкусна салата. В следващите редове ще ви предложим някои свежи идеи, с които да блеснете пред семейството и гостите си. Ето ги и тях:
Барбекю салата с чоризо и картофи
Необходими продукти:
Предварително подгответе барбекюто или пък грил-тигана (ако ще печете вкъщи). Нарежете картофите на по-едро или ги разполовете, ако не са чак толкова големи. Сложете ги в подходящ съд, със студена подсолена вода и ги оставете да заврят. Варете около 15 минути или докато омекнат. Отцедете ги от водата и варете на пара още 15 минути. Подправете със сол и оставете да изстинат. Сложете чоризото на барбекюто (или на тигана) и го запечете. Смесете сметаната, майонезата и горчицата и добавете към охладените картофи, заедно със стръка целина и наситнения копър. Леко оваляйте картофите в дресинга, но внимавайте да не ги раздробите. Нарежете чоризото и го сложете най-отгоре.
Салата с печена тиква и два вида ориз
Ще ви трябват:
За дресинга:
Напълнете подходящ съд с вода и варете ориза за около 25 минути. След като стане готов, го отцедете и изплакнете със студена вода, за да отмиете нишестето. Загрейте предварително фурната на 200 – 220 градуса, и покрийте подходяща тавичка с хартия за печене. Поставете тиквата върху тавата, намажете със зехтин, поръсете отгоре семената от кимион, разместе с ръце, за да разпределеите добре подправките. Печете 30 – 35 минути, до карамелизиране на краищата на тиквата. След като стане готова, извадете от фурната и оставете да се охлади. Сложете боровинките, смената от нар, лешниците (предварително леко запечени), билките, лука и ориза в голяма купа и разбъркайте добре. Направете дресинга, като комбинирате всички съставки в купа с обилно количество подправки на вкус. След като тиквата е напълно охладена, внимателно я разбъркайте в купата с другите съставки. Залейте с дресинга, разбъркайте добре и сервирайте върху голяма чиния с фета, натрошена отгоре.
Мексиканска салата с царевица
Необходими продукти:
Направете дресинга като смесите зехтина, меда и сока от лайм. Смесете всички други подправки и поръсете с дресинга. Овкусете допълнително, ако е необходимо. Разбъркайте добре.
Да ви е сладко!